Hem > H > Hur Ser En Avhandling Ut?

Hur ser en avhandling ut?

Doktorsavhandling ska utformas antingen som ett enhetligt sammanhängande verk (monografiavhandling) eller som sammanläggning av vetenskapliga uppsatser med en kort sammanfattning av dessa (sammanläggningsavhandling) som den studerande har författat ensam eller gemensamt med annan person.

Läs mer

Följaktligen, hur hänvisar man till en avhandling?

Efternamn, A. A. (utgivningsår). Titel på avhandlingen [Doktorsavhandling/Licentiatuppsats]. Utgivare. Med tanke på detta, vem kollar avhandling? Avhandlingen blir kritiskt och vetenskapligt granskad av en sakkunnig person, som kallas opponent. Du som ska disputera vid Stockholms universitet ska vara antagen till forskarutbildningen vid universitetet. Se Disputera vid Stockholms universitet.

Vad är avhandling i en uppsats?

Avhandling (själva specialarbetet)

Här i huvuddelen lägger du fram din formidabla avhandling, men innan vi kommer till huvudtexten så ska ditt arbete ha en väl fungerande inledning som ska föra läsaren in i texten.
Och därefter, hur ser en uppsats ut? En uppsats skrivs inte kronologiskt. Du behöver alltså inte börja med inledningen och sluta med diskussionen, utan kan skriva en rad här och ett stycke där, vartefter du kommer på idéer eller gör din studie.

Och en annan fråga, hur man skriver en metod?

Metod. Metodbeskrivningen är en viktig del av din uppsats då mycket av din trovärdighet skapas här. Det är i metodkapitlet som du berättar vad du har gjort, och förklarar varför. Du ska också beskriva hur du samlat in ditt material, vilka avgränsningar du gjort och hur du kommer att analysera det material du samlat in. Måste man Sidhänvisa? Sidhänvisning och citat

(Bergman, 2005, s. 8). Om du exakt återger vad någon annan skrivit måste du alltid ange källa + sida.

Hur refererar man till databas?

Ett sådant exempel är Statistiska centralbyråns statistikdatabas på webben. Har du en sådan länk kan du referera till din sammanställning enligt Harvard, med en texthänvisning och en referens som i exemplet nedan. Har du inte en sådan länk bör du istället bifoga sammanställningen som en bilaga till ditt arbete. Hur hänvisa till examensarbete?

En avhandling kan refereras på olika sätt, beroende på hur den publicerats. Om avhandlingen är publicerad i ett tryckt medium (t.ex. i bokform), så kan man referera till den genom att ange författarens efternamn, årtalet för publiceringen och sidnumret/avsnittsnumret. Exempel: (Andersson, 2014, s. 23). Om avhandlingen är publicerad digitalt, så kan man referera till den genom att ange författarens efternamn, årtalet för publiceringen, titeln på avhandlingen och URL:en. Exempel: (Andersson, 2014, "Min avhandlingstitel", http://www.avhandling.se/12345).

Man kan också fråga hur hittar man en avhandling?

En fråga man också kan ställa är hur man hittar en avhandling? Oftast publiceras avhandlingar på institutionernas hemsidor, sökbara i sökmotorer som t.ex. Google. Genom att söka på "avhandlingar + ämne/institution" hittar man ofta relevanta träffar. För vissa ämnen finns det också särskilda databaser, t.ex. för medicinska avhandlingar (SveMed+).

By Revkah

Vad skriver man i en blogg? :: Varför lyser röd lampa på router?
Användbara länkar