Hem > r > Är Shutterstock Gratis?

Är Shutterstock gratis?

Prova Shutterstocks plan med 10 bilder/månad utan kostnad. Du betalar ingenting om du annullerar inom den första månaden. Använd koden PICK10FREE i kassan.

Läs mer

Man kan också fråga vilka bilder får man använda fritt?

Bilder som kan publiceras utan tillstånd på internet

Egna bilder. Creative Commons-licensierade bilder, det vill säga bilder där upphovspersonen angett med CC-licensmärkningar eller symboler hur verket får användas. Bilder där det står tydligt uttryckt att bilderna får spridas fritt, även på nätet.
Med hänsyn till detta, Är det olagligt att lägga ut bilder på andra? Personen som tagit bilden har också upphovsrätten till denna och bestämmer hur den ska användas och får även publicera denna på sociala medier som huvudregel. Detta så länge inte bilden är av kränkande karaktär. Den som olovligen i hemlighet tar en bild av någon exempelvis inomhus kan dömas för kränkande fotografering.

Och en annan fråga, vad händer om jag använder en bild utan tillstånd?

Vad händer om jag använder en bild utan tillstånd? Den som använder ett konstverk eller annan bild utan tillstånd kan göra sig skyldig till upphovsrättsintrång. Det innebär bland annat att upphovspersonen kan ha rätt att få betalt i efterhand. Får man använda bilder på kändisar? Man får avbilda personer utan att det inkräktar på deras immateriella rättigheter. Men det finns begränsningar, till exempel får sådana avbildningar inte utan medgivande användas i reklam eller marknadsföring, detta framgår i lagen om namn och bild i reklam.

Får jag använda grafiska bilder som någon annan gjort?

Om du lånar ut din kamera till en kompis och den personen tar bilder med din kamera, så är det alltså inte du som är upphovsmannen till dessa bilder. Då är det din kompis som har skapat bilderna och därmed har rätten till att bestämma hur bilderna får användas. Vad gäller för nedladdning av musik från nätet? Fildelning och nedladdning av musik och film

Man får inte ta någon annans filmer, musik, texter eller bilder och lägga ut på Internet utan tillstånd av upphovsmannen. Detta betyder att man inte får dela med sig av sin musik- eller filmsamling på Internet, t. ex. via ett fildelningsprogram.

Och en annan fråga, får man lägga ut andras bilder på facebook?

Eftersom det är du som äger de bilder du har tagit och lagt upp är det bara Facebook som kan använda dem som de vill. Ingen annan som ser din Facebooksida har rätt att kopiera en enda bild utan ditt medgivande. Detta är grunden i det som kallas för upphovsrätt. Får man använda vilka bilder som helst?

Det beror på vad bilden används till. Om bilden används för kommersiella syften behöver man oftast köpa rättigheterna till bilden. Om bilden används för personligt bruk behöver man oftast inte köpa rättigheterna, men det finns undantag. Man bör alltid kolla upp vad som gäller för den bild man vill använda.

Vart har mina foton tagit vägen?

Först och främst, kolla i dina album. Om du inte hittar dem där, kolla i mappen "Bilder" på din dator. Om du fortfarande inte hittar dem, är det möjligt att de har flyttats till en mapp med ett annat namn. Om du inte hittar dem någonstans på din dator, kan det vara att du har raderat dem. Om detta är fallet, kolla i din "Papperskorg" för att se om de finns där. Om de inte finns där, kan det vara att du har raderat dem permanent.

By Crean Andrades

Vad kan hända om man Överladdar ett bilbatteri? :: Vad är en Ransomware attack?
Användbara länkar