Hem > V > Vem Omfattas Av Sekretessen?

Vem omfattas av sekretessen?

Vilka uppgifter omfattas av sekretessen? Sekretessen gäller till exempel uppgifter om vem som är patient, patientens sjukdom och behandlingen av den, patientens adressuppgifter, uppgifter om familjeförhållanden och andra sociala förhållanden, arbetsoförmåga, arbetsgivare, med mera.

Läs mer

Vilka är grundkraven för att en handling ska vara allmän?

Tre kriterier ska vara uppfyllda för att det ska röra sig om en allmän handling: Det ska röra sig om en handling enligt tryckfrihetsförordningen (TF 2:3) Handlingen ska förvaras hos myndigheten. Handlingen ska vara antingen inkommen eller upprättad hos myndigheten (TF 2:6 och TF 2:7) Man kan också fråga vilka handlingar är inte allmänna? Brev av privat karaktär till en tjänsteman vid en myndighet är inte allmänna handlingar. När ett brev eller meddelande är adresserat till en befattningshavare och rör annat än myndighetens verksamhet, t. ex. fackliga frågor, är det inte heller en allmän handling (2 kap.

Man kan också fråga vilka handlingar är allmänna?

Det här är en allmän handling

En allmän handling kan vara en text, en bild, en ljudinspelning eller en film. En allmän handling ska ha kommit in till myndigheten eller ha skapats där. Handlingen ska vara förvarad hos myndigheten.
Med hänsyn till detta, vad betyder inslagen? Inslag kan bland annat beskrivas som "avgränsad del av en helhet". Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av inslag samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Och en annan fråga, vad är sinnesrörelse?

En affekt eller sinnesrörelse är upplevelsen av en känsla. Anfallen utlöses av kraftigt sinnesrörelse som till exempel skratt och kommer utan förvarning. Vad betyder utgången? Betydelse: Handlingen att gå bort eller ut ifrån ett ställe. Betydelse: Liktydigt med Slut, Ände, i fråga om tid, till exempel innan årets utgång; äfven det sätt, hvarpå en sak, ett företag ändas.

Var stadgas att en myndighet inte på grund av att någon begär att få ta del av en allmän handling får efterforska vem denne är eller vilket syfte han eller hon har med sin?

Lag (2018:1801). 18 § En myndighet får inte på grund av att någon begär att få ta del av en allmän handling efterforska vem denne är eller vilket syfte han eller hon har med sin begäran i större utsträckning än vad som behövs för att myndigheten ska kunna pröva om det finns hinder mot att handlingen lämnas ut. Vad är Försvarssekretess?

I Storbritannien är Defence Secrecy (försvarssekretess) en officiell regeringspolicy om sekretess kring information som rör det nationella försvaret. Syftet med denna politik är att skydda information som skulle kunna användas för att skada landets nationella säkerhet. Försvarssekretessen övervakas av försvarsministeriet och kabinettskontoret. Information som klassificeras som försvarshemlig lämnas vanligtvis inte ut till allmänheten och endast ett litet antal regeringstjänstemän får ta del av den.

Vilka begränsningar har tryckfriheten?

Det finns ett antal begränsningar av pressfriheten, bland annat nationell säkerhet, förtal och obscenitet. Nationella säkerhetsaspekter kan begränsa vilken information som pressen får publicera, för att förhindra att sekretessbelagd information offentliggörs. Lagar om förtal skyddar individer från att falsk och skadlig information publiceras om dem, och lagar om obscenitet skyddar mot publicering av sexuellt explicit eller stötande material.

By Adalard

Varför skummar inte mjölken? :: Hur mycket gödsel per häst?
Användbara länkar