Hem > H > Hur Gör Man En Resultaträkning?

Hur gör man en resultaträkning?

Det kallas för resultaträkning just för att det är här som företagets resultat kan utläsas genom en sammanställning av intäkter och kostnader under en räkenskapsperiod, oftast ett år. Resultatet fås genom att addera intäkterna och sedan dra bort kostnaderna och visar då om företaget har gått med vinst eller förlust.

Läs mer

Man kan också fråga varför gör man resultaträkning?

Genom att läsa resultaträkningen får du veta hur stora företagets intäkter och kostnader är, det vill säga om ni går med vinst eller förlust. Du får också veta hur kostnaderna är fördelade och kan ta fram olika resultatmått som ger dig en mer nyanserad bild av hur företaget går. Hur gör man resultat och balansräkning? I en balansrapport summeras skulder och eget kapital. Summeringen ska sedan stämma överens med tillgångarna, det vill säga skulder och eget kapital ska balanserna med tillgångar. Ett saldo i balansrapporten som avser första datumet i en period, till exempel 1 januari, kallas ingående balans (IB).

Med tanke på detta, hur gör man balansräkning exempel?

Balansräkningen delas upp i två olika delar med tillgångar på den ena sidan och skulder och eget kapital på den andra. Tillgångssidan kallas aktivsidan och skuldsidan kallas passivsidan. Grundprincipen inom bokföring är att summan av tillgångarna ska vara lika stor som summan av det egna kapitalet och skulderna. Följaktligen, vad är en rörelseintäkt? Exempel på övriga rörelseintäkter är gåvor, bidrag samt medlemsavgifter. Alltså allt som inte utgör ett företags normala intäkter. Ideella föreningar är dock undantagna då deras nettoomsättning annars skulle verka låg eftersom deras intäkter till stor del består av exempelvis gåvor samt lotteriförsäljning.

Vad menas med resultaträkning?

Resultaträkningen är den andra huvuddelen i bokslutet. Tillsammans med balansräkningen utgör resultaträkningen en sammanställning av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader från den löpande redovisningen. Följaktligen, vad kan utläsas ur en balansräkning? Balansräkningen är en ekonomisk rapport där tillgångar, eget kapital och skulder summeras vid en given tidpunkt, oftast i samband med bokslut. Sammanfattat består rapporten av följande tre huvuddelar: Tillgångar – i vad företaget har valt att investera sitt kapital. Eget kapital – ägarnas finansiering.

Varför balans och resultaträkning?

Sammanfattningsvis så kan man se det som att balansrapporten visar verksamhetens ekonomiska ställning medan resultatrapporten visar verksamhetens prestation. Översatt till engelska så visar balansrapporten "position" medan resultatrapporten visar "performance". Vad påverkar årets resultat?

Det finns många faktorer som kan påverka årets resultat. Ekonomin, globala händelser, vädret och till och med det politiska klimatet kan alla spela en roll. I år har vi sett mycket volatilitet på aktiemarknaden, så det kan definitivt påverka resultaten. Dessutom känner många företag fortfarande av effekterna av pandemin, så det kan också påverka resultaten.

Hur ska man läsa en balansräkning?

En balansräkning är ett bokslut som redovisar ett företags tillgångar, skulder och eget kapital vid en viss tidpunkt. Balansräkningen är en av de tre grundläggande finansiella rapporterna. Dessa redovisningar är centrala för både finansiell modellering och redovisning.
Balansräkningens ekvation är:
Tillgångar = skulder + eget kapital
där:
Tillgångar är allt som ett företag äger och kan använda för att generera intäkter
Skulder är allt som ett företag är skyldigt
Eget kapital är skillnaden mellan de totala tillgångarna och de totala skulderna
Balansräkningen är uppdelad i två delar:
Den övre halvan är den "vänstra" sidan och listar företagets tillgångar
Den nedre halvan är den "högra" sidan och listar företagets skulder och eget kapital
För att kunna läsa en balansräkning måste du först förstå vilka typer av tillgångar och skulder som finns och hur de klassificeras i balansräkningen.
Det finns två typer av tillgångar:
Omsättningstillgångar är tillgångar som kommer att omvandlas till kontanter inom ett år
Långfristiga tillgångar är tillgångar som inte kommer att omvandlas till kontanter inom ett år
Det finns tre typer av skulder:
Kortfristiga skulder är skulder som kommer att betalas inom ett år
Långfristiga skulder är skulder som inte kommer att betalas inom ett år
Eget kapital är skillnaden mellan de totala tillgångarna och de totala skulderna
Kortfristiga tillgångar anges först i balansräkningen, följt av långfristiga tillgångar. Därefter kommer kortfristiga skulder, följt av långfristiga skulder och eget kapital.
I balansräkningen anges tillgångar och skulder i likviditetsordning. Likviditet är ett mått på hur lätt en tillgång kan omvandlas till kontanter. Den mest likvida tillgången är kontanter, följt av kortfristiga investeringar, kundfordringar och lager. Den minst likvida tillgången är materiella anläggningstillgångar.
Skulder klassificeras som antingen kortfristiga eller långfristiga.

By Ronica Cone

Vad är ett sekundärt mål? :: Kan man ångra ett meddelande på Messenger?
Användbara länkar