Hem > N > När Är Ett Företag Ett Dotterbolag?

När är ett företag ett dotterbolag?

Samtliga bolag som ägs direkt eller via andra dotterbolag betecknas gemensamt som dotterbolag till moderbolaget, beteckningar som dotterdotterbolag eller liknande används normalt inte. För att ett bolag skall betecknas som ett dotterbolag krävs att ett annat bolag har bestämmande inflytande.

Läs mer

Vad klassas som dotterbolag?

I de flesta fall är dotterbolag ett aktiebolag men ett dotterbolag kan också vara en ekonomisk förening, ett handelsbolag eller kommanditbolag. I en koncern med flera dotterbolag brukar dessa sinsemellan kallas för systerbolag. Ibland används begreppet filial istället för dotterföretag. Och därefter, vad är ett helägt dotterbolag? Vanligtvis äger moderbolaget en majoritetsandel av dotterbolaget, från 51 till 99 procent. I fall där hela dotterbolaget – 100 procent – ägs av ett annat företag, kallas dotterbolaget för ett helägt dotterbolag.

Man kan också fråga varför bilda dotterbolag?

Att starta ett dotterbolag kan vara fördelaktigt när man vill starta ett nytt företag då verksamheterna kan vara helt olika och agerar som separata bolag. Moderbolagets likvida medel kan sedan användas som aktiekapital för att starta dotterbolaget. Kom ihåg att det måste vara moderbolaget som stiftar dotterbolaget. Vad krävs för att ett aktiebolag ska vara moderbolag gentemot ett annat aktiebolag? Om ett företag innehar mer än 20 % av rösterna i en juridisk person, föreligger ett så kallat betydande inflytande. Tillsammans ingår moderbolaget och dotterbolaget i en koncern. En koncern är en bolagsstruktur med minst två företag, där ett moderbolag har ett bestämmande inflytande över ett annat bolag.

Vad är ett koncernbolag?

Enligt aktiebolagslagen är ett moderbolag och dess dotterföretag tillsammans en koncern (1 kap 11 § ABL). Det som kännetecknar en koncern är att moderbolaget har ett bestämmande inflytande över alla sina dotterföretag. Detta kan moderbolaget ha genom direkt eller indirekt ägande och på olika sätt. Dessutom, vad är skillnaden mellan moderbolag och koncern? Enligt aktiebolagslagen är ett moderbolag och dess dotterföretag tillsammans en koncern (1 kap 11 § ABL). Det som kännetecknar en koncern är att moderbolaget har ett bestämmande inflytande över alla sina dotterföretag. Detta kan moderbolaget ha genom direkt eller indirekt ägande och på olika sätt.

Kan ett dotterbolag äga ett dotterbolag?

Fusion av helägt dotterbolag innebär att ett eller flera dotterbolags samtliga tillgångar och skulder tas över av sitt moderbolag. Samtidigt upplöses dotterbolaget utan likvidation. Denna typ av fusion inte kan användas om moderbolaget ska gå upp i dotterbolaget. Hur många dotterbolag kan man ha?

Antalet dotterbolag som ett företag kan ha varierar beroende på i vilket land företaget är baserat. I USA kan ett företag till exempel ha ett obegränsat antal dotterbolag.

Hur redovisas koncernbidrag?

För att ta hänsyn till gruppbidrag måste du först beräkna molfraktionen av varje grupp i föreningen. Detta kan göras med hjälp av föreningens atomsammansättning och gruppernas relativa molekylvikter. När molfraktionerna har beräknats kan gruppbidraget bestämmas genom att multiplicera molfraktionen med de karakteristiska värdena för grupperna.

By Dusen Strief

När uppdateras appar automatiskt? :: Kan Skatteverket se kontoutdrag?
Användbara länkar