Hem > N > När Kommer Kontanter Att Försvinna?

När kommer kontanter att försvinna?

När blir den svenska handeln kontantlös? Den är det datum, enligt studiens beräkningar, då kontanter inte längre är ekonomiskt motiverat och därmed inte längre har någon viktig roll för det svenska betalningssystemet.

Läs mer

Hur mycket får man betala kontant?

Lagen gäller för handelsverksamheter som tar emot kontanta betalningar överstigande EUR 5 000 (ca 50 000 kronor) per transaktion eller som kan tänkas ta emot den sortens betalningar. Även mindre, upprepade kontantbetalningar, där kunden kan antas komma över EUR 5 000 sammantaget, gör att butiken omfattas av lagen. Finns det någon bank som hanterar kontanter? I dagsläget är Handelsbanken den enda av storbankerna som erbjuder kontanttjänster på sex av sina bankkontor. Istället är det sparbankerna som fortsätter erbjuda den här typen av tjänster på sina kontor.

Och därefter, vad säger lagen om kontant betalning?

Principen i Riksbankslagen är att alla är skyldiga att ta emot betalning i kontanter. Men det går att avtala bort skyldigheten i många verksamheter, som till exempel i butiker. Måste inte ett museum ta emot kontant betalning? Nej. När slutar man med kontanter i Sverige? Forskarna beräknade att det inte längre skulle vara lönsamt för svenska handlare att ta emot kontanter efter 24 mars, 2023. De beräknade också att över hälften av svenska handlare inte längre skulle ta emot kontanter 2025. Forskarnas resultat återspeglar en stark trend i både Sverige och Norden.

Med detta i åtanke, hur mycket kontanter kan man ta med sig till sverige?

För att förhindra penningtvätt och organiserad brottslighet samt bekämpa terrorism har du en anmälningsplikt när du reser in eller ut från EU med kontanta medel som är värda 10 000 euro eller mer. Hur mycket pengar kan man ha hemma? Enligt myndigheten är 2 000 kronor i kontanter en bra summa att ha i sin krislåda. – Vi brukar säga att det kan vara ett bra riktmärke, men sen handlar det ju också om hur mycket förmåga och vilka marginaler man har. Men tänk att man ska ha för att kunna gå till affären och kanske tanka bilen.

Får man säga nej till kontanter?

Nej, det är faktiskt ingen rättighet att själv välja betalmedel. Företag får välja vilken typ av betalning de tar emot. Det är alltså tillåtet att exempelvis bara ta emot kortbetalning. Det enda undantaget är när man betalar för sjukhusvård, då måste landstinget erbjuda patienterna möjligheten att betala med kontanter. Hur många procent betalar med kontanter?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det kan variera mycket beroende på vilket land, vilken region eller till och med vilken stad du tittar på. Generellt sett kan man dock säga att en stor del av befolkningen fortfarande förlitar sig på kontanter för sina transaktioner. Detta gäller särskilt i utvecklingsländer där tillgången till banktjänster inte är lika utbredd. I utvecklade länder har användningen av kontanter minskat under de senaste åren i takt med att allt fler människor övergår till att använda betal- och kreditkort eller andra digitala betalningsmetoder.

Därmed, vilken bank tar emot kontanter?

Det finns inget allmängiltigt svar på denna fråga eftersom olika banker har olika policy för kontantinsättningar. Vissa banker kan acceptera kontantinsättningar utan några begränsningar, medan andra bara accepterar dem från kontoinnehavare eller under vissa tider. Det är bäst att kontakta din enskilda bank för att fråga om deras policy för kontantinsättningar.

By Kathie Fewless

Vad är transparent kommunikation? :: Är återkommande korsord?
Användbara länkar