Hem > V > Var Sätter Jag Kommatecken?

Var sätter jag kommatecken?

Komma bör sättas ut där ett bindeord (och, men, eller, utan) är utelämnat. Exempel: En ny, tidigare oprövad metod eller En ny och tidigare oprövad metod. Sätt alltid ut kommatecken både före och efter parentetiskt infogad information: Han träffade sin bror, den kände botanisten, i Leksand.

Läs mer

Dessutom, när ska man använda kommatecken i en mening?

Komma sätts alltid ut vid fraser som har en fristående ställning i meningen. Det gäller förutom parentetiska inskott vid följande fall: a) Mellan replik och efterställd anföringssats, såvida repliken inte avslutas med fråge- eller utropstecken: – Hon väntar därinne, viskade kvinnan. Kan man skriva komma före och? Det är till och med önskvärt att sätta ut komma mellan huvudsatser i en mening om det finns ett bindeord utsatt, till exempel och. Att man inte får sätta komma före och är alltså en regel med modifikation, Men, om meningen är kort behövs inget komma alls, utan det är tydligheten som avgör.

Kan man ha flera kommatecken i en mening?

Mellan huvudsatser? Ja: Två kommatecken per mening är helt okej, men det är fel att placera två kommatecken direkt efter varandra. Om du istället skriver bisatser som fogas ihop med bindeord (och, eller, men) kommaterar du inte: Det är utmanande att skriva om konjunktioner och att skriva om kommatecken. Vad är ett inskott? Strukturera istället om meningen så att det viktigaste kommer först, gör en egen mening av inskottet eller ta bort det helt. Med inskott menas en inskjuten fras i en mening, som i det här exemplet (inskottet fetat): Exempel 1: Skillnaden är, beroende på vilket index vi studerar, mellan 4 och 12 procent.

Dessutom, hur använder man tankstreck?

När används tankstreck/talstreck?

  1. Vid repliker, med ett mellanslag efter. En replik börjar alltid på en ny rad:
  2. Kring ett inskott, för att ge mer information. Används med mellanslag runtom:
  3. För att ange ett omfång eller en relation.
  4. För att visa på något oväntat eller skapa en paus i läsandet.
Med hänsyn till detta, när sätter man punkt och komma? I sifferuttryck använder vi inte punkter på svenska. Använd mellanslag för att avgränsa tusental och kommatecken för att avgränsa decimaler: 70 345,28. Bruket ser dock olika ut i olika språk. Engelskan har till exempel kommatecken som tusentalsavskiljare och punkt före decimalerna.

Följaktligen, kan man börja med och efter kommatecken?

För att återgå till frågan: oavsett om vi lyder tydlighetskommatering eller grammatisk kommatering så går det utmärkt att följa kommatecken med och. Det händer flera gånger i den här texten: utan kommatecknet i första meningen hade det stått "det går att använda och efter kommatecken och jag". Och därefter, vad menas med kommatecken?

Ett kommatecken är ett interpunktionstecken som anger en paus i en mening eller som skiljer objekt i en lista åt.

Folk frågar också kan man skriva och efter en punkt?

Ja, du kan skriva och efter en punkt.

By Tila Stipp

Kan man se borttagen historik? :: Vad betyder åtsittande?
Användbara länkar