Hem > V > Vad Är Läkemedelsdistribution?

Vad är läkemedelsdistribution?

Farmakokinetik är läran om läkemedels omsättning i kroppen, det vill säga om hur halterna av ett läkemedel i kroppen förändras genom absorption, distribution (fördelning), metabolism och exkretion. De som är experter på farmakokinetik kallas farmakokinetiker.

Läs mer

Vad är dos respons?

Dose-response: Doseffekt-samband beskriver vilken dos som ger vilken effekt. Adverse Drug Reaction (ADR): Läkemedelsbiverkningar är alla icke-önskvärda effekter av läkemedel. Dessa delas vanligen in i två grupper. Typ A-biverkningar är förutsägbara utifrån läkemedlets verkningsmekanism och dos/koncentrationsberoende. Vad menas med att absorbera? Ordet absorbera betyder att suga upp. På samma sätt som vatten kan sugas upp av en trasa, kan både ljud och ljus absorberas och dämpas av olika material.

Vad är dosberoende?

Utmärkande för typ A-reaktioner är biverkningar som är teoretiskt förutsägbara, vanligen dosberoende och försvinner oftast på sänkt dos eller vid utsättning av läkemedlet. Typ B-reaktioner innebär vanligen en påverkan som man inte väntar sig utifrån de kända farmakologiska effekterna av läkemedlet. Folk frågar också vad är systemverkan? Man brukar skilja på systemeffekt, där blodomloppets förmåga att sprida ut läkemedlet runt i kroppen utnyttjas, och lokal verkan där endast läkemedlet verkar på den plats där det applicerats.

Vad är skenbar distributionsvolym?

Skenbar distributionsvolym är ett farmakokinetiskt begrepp som syftar på den hypotetiska volym ett läkemedel upptar efter att det administrerats oralt eller på annat sätt, samt sedan jämvikt av läkemedlet mellan vävnader och plasma inställt sig. Därmed, när uppnås steady state? För att bibehålla steady state så behöver man repetitivt tillföra även läkemedel innan patienten har metaboliserat allt, detta för att upprätthålla jämviktskoncentration. Den tid det tar att uppnå jämviktskoncentration (steady state) är alltid 5 gånger halveringstiden av ett läkemedel.

Vad menas med biologisk tillgänglighet?

Biotillgänglighet definieras somandelen (procentandelen) av en tillförd dos av oförändrat läkemedel som når blodomloppet (den systemiska cirkulationen). Alltid när ett läkemedel används vill man att läkemedlets aktiva substans, som även kallas aktiv läkemedelssubstans (API), ska kunna komma in i kroppen. Därmed, varför tillverkas läkemedel i olika typer av beredningsformer?

Det finns några olika anledningar till att läkemedel tillverkas i olika typer av preparat. Det första skälet är att olika preparat kan vara mer eller mindre effektiva för olika personer. Vissa människor kan absorbera medicinen snabbare om den är i flytande form, medan andra kanske föredrar ett piller eftersom det är lättare att ta.
En annan anledning är att olika preparat kan vara mer eller mindre effektiva för olika medicinska tillstånd. Vissa läkemedel tas till exempel lättare upp av kroppen när de är i flytande form, medan andra fungerar bättre i tablettform.
Slutligen kan olika tillverkningsprocesser resultera i olika typer av preparat. Vissa läkemedel tillverkas till exempel med hjälp av en process som kallas lyofilisering, vilket resulterar i en pulverform av läkemedlet.

Därmed, vad absorberar vatten?

Vattenmolekyler dras till andra vattenmolekyler genom vätebindningar. Denna attraktion kallas kohesion. Det är sammanhållningen som gör att vatten kan bilda droppar och fastna på ytor.
Vattenmolekyler dras också till andra molekyler genom krafter som kallas vätebindningar. Denna attraktion kallas vidhäftning. Det är tack vare vidhäftning som vatten kan fastna på ytor som t.ex. glas.

By Zoellick

Vad innebär låst bios? :: Måste man ha ett grafikkort?
Användbara länkar