Hem > H > Hur Uttalas A Med Apostrof?

Hur uttalas a med apostrof?

Brevis (ˇ ), liten liggande båge som sätts ut över en bokstav, oftast vokal, till exempel ă. Cedilj (ç), svans som sätts under ett c i franskan och markerar att detta uttalas som s, till exempel François. I bland annat polskan finns o:n med svans under sig i motsatt riktning och detta tecken kallas ogonek.

Läs mer

Folk frågar också vad heter pricken över i?

Uttrycket "pricken över i" betecknar fulländningen. Att fulländningen upptar en så liten yta på papperet är kanske konstigt, men ännu konstigare är att den saknar en språkvetenskaplig beskrivning. I-pricken är den språkliga detalj som språkhistorien glömt – ända tills nu. Hur gör man o med streck över? I Windows med svenskt tangentbord får man gement ø genom att hålla vänster Alt-tangent nere samtidigt som man skriver 0248 med siffertangenterna till höger. För versalt Ø skriver man 0216. Ställer man in tangentbordet på layouten svensk med samiska språk, får man lättare tillgång till ø genom att trycka på AltGr + ö.

Hur skriver man idé?

Svar: Idé böjs idén, idéer, idéerna. Ord som har accent i grundform behåller accenten i böjd form. Därför skriver man idéer, succéer, kanapéer och pincenéer. Med detta i åtanke, kan hålla stången? En numera utdöd variant av det uttrycket var "hålla stången rätt emellan (två personer)", med betydelsen 'medla på rätt sätt'. I dagens svenska avser uttrycket "hålla någon stången" att stå emot någon och inte ge vika, och då får man räkna med att det huvudsakligen är den första etymologin som har präglat betydelsen.

Vad betyder bindestreck i en text?

Till skillnad mot tankstrecket har bindestrecket, även kallat divis, inga mellanrum omkring sig utan ska skrivas direkt intill omgivande ord. Bindestreckets funktion är att binda ihop ord. Antingen då ett radbrott sker (avstavning) eller vid två ord som sätts ihop (sammansatta ord). Hur används bindestreck med och? Bindestreck kan markera att en efterled som är gemensam för flera ord är utsatt bara i det sista ordet: sön- och helgdagar, jul- och nyårsfirandet. Undvik däremot att använda bindestreck om det inte är en efterled utan en förled som är gemensam.

Och en annan fråga, hur skriver man talstreck på tangentbordet?

Hur gör jag tankstreck?

  1. Tankstreck på PC med numeriskt tangentbord. CTRL+ – på det numeriska tangentbordet.
  2. Tankstreck på laptop/bärbar PC. Om du är i Word så skriv två bindestreck (–) efter varandra, gör mellanslag och fortsätt sedan skriva.
  3. Tankstreck på Mac. Alt + bindestreck (-)
Finns Anföringstecken vid?

Det finns inget inmatningstecken vid?.

Dessutom, hur gör man ett och tecken?

Det finns två sätt att skapa ett ampersand. Det första är att använda ampersand-tangenten på tangentbordet, som vanligtvis är placerad ovanför sju-tangenten. Det andra är att använda shift-tangenten och sju-tangenten.

By Poppy

Vad har ABS för funktion? :: Vad hette Tyskland förut?
Användbara länkar