Hem > V > Vad Är Skillnaden Mellan En Samordnad Vårdplanering Och En Sip?

Vad är skillnaden mellan en samordnad vårdplanering och en SIP?

Samordnad vårdplanering genomförs när personer har nytt eller utökat behov av insatser efter utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Respektive profession/funktion förbereder för personens hemgång genom att dokumentera behov, ansvar och insatser som skall täcka för första tiden innan SIP verkställs.

Läs mer

Vad blir undersköterskans roll i arbetet med att genomföra en SIP?

Ett arbete med SIP blir ett medel för att säkra den personcentrerade vården som vilar på partnerskap mellan patient, närstå- ende och professionella. Riksdagen lagstiftade, 2010, om att individuella planer ska upprättas när någon har behov av insatser både från socialtjänst och hälso- och sjukvård. Vad gör man om någon uteblir från en SIP eller om någon part inte uppfyller det man kommit överens om? Om SIP-mötet inte blir som det är planerat, till exempel om kallade personer inte kommer, ska en avvikelse göras!

Man kan också fråga hur synliggör vi barns lärande i förskolan?

Barnen ska vara delaktiga i utformningen av sin lärmiljö. Barnen får vara delaktiga i utvärderingen av sitt inflytande. Dokumentationen blir en tillgång i arbetet med att synliggöra vilket inflytande barnen har i verksamheten. Det är vad vi ska dokumentera och inte vem! Med tanke på detta, vad är harts delaktighetsstege? Roger Harts modell från 1992 är den internationellt mest inflytelserika modellen för att förstå barns delaktighet. Den vill visa att barns delaktighet kan ske på flera nivåer och att barnets och den vuxnes roll kan skifta beroende på vilken nivå vi väljer för delaktighet.

Och därefter, hur kan du som pedagog anpassa miljön för att öka barnens delaktighet?

För att barn ska ges inflytande i förskolan behöver pedagogerna låta barnens röster bli hörda, de ska få komma till tals samt bli respekterade för deras tankar och åsikter. Inflytande innebär också att barnen på ett påtagligt sätt får påverka sin livssituation samt att Page 9 3 de får agens över sitt eget lärande. Vad är delaktighet i förskolan? Delaktighet handlar om att vara en del i en aktivitet, ett sammanhang eller en relation. I förskolan och skolan kan delaktighet handla om vara del i ett gemensamt lärande i en undervisningssituation eller att ges förutsättningar att vara delaktig i kamratgemenskapen.

Man kan också fråga hur kan man arbeta för att funktionshindrade personer kan bli delaktiga i samhället ge exempel och berätta?

Personer med funktionsnedsättning har rätt att få tillgång till hjälpmedel, assistans och personlig service. Alla verksamheter har ett ansvar för att bidra till att samhället blir tillgängligt. Det handlar till exempel om att information, lokaler och allmänna kommunikationsmedel ska vara tillgängliga för alla. Vad är delaktighet i vården?

Världshälsoorganisationen definierar deltagande i vården som "när människor aktivt deltar i beslut och åtgärder som påverkar deras hälsa". Deltagande i vården innebär att patienter, familjer och samhällen arbetar tillsammans med vårdgivare för att förbättra hälsan och vården.
Patientens deltagande i vården omfattar aktiviteter som t.ex:
- Ställa frågor och dela information med vårdgivare
- Förstå information och instruktioner om vården
- Fatta beslut om behandlingsalternativ
- Fullfölja behandlingsplaner
- Hantera kroniska sjukdomar
- Delta i forskning och initiativ för kvalitetsförbättring
Familjens och samhällets delaktighet i vården innefattar aktiviteter som:
- Stödja patienterna i deras deltagande i vården
- Förespråka patienternas rättigheter och behov
- Främja en hälsosam livsstil
- Koppla patienterna till resurser och stöd
- Delta i initiativ för forskning och kvalitetsförbättring.

Och en annan fråga, när ska vårdplan upprättas?

Vårdplanen bör upprättas så snart som möjligt efter den första bedömningen.

By Geraud Diker

Vad har jag för SMTP server? :: Hur flyttar man eSIM till ny telefon?
Användbara länkar