Hem > V > Vad Är En Demokratisk Ledare?

Vad är en demokratisk ledare?

Ett demokratiskt ledarskap handlar om att låta alla i en organisation eller ett företag få göra sin röst hörd. Det vill ha sina medlemmars stöd i viktiga beslutsfattningar och är uppmärksamma på vad gruppen eller organisationen tycker. Och är villiga att diskutera och överväga medlemmarnas förslag.

Läs mer

Vad utmärker en byråkratisk organisation?

Den byråkratiska organisationen bör vidare karakteriseras av hög decentralisering av små beslut, men hög centralisering av stora beslut. Ett annat karaktärsdrag är kategoriseringen av kunder och en rutinmässig behandling av dessa. Vad är typiskt för ledarstilen? Ledarstilar är den typ av "stil" som en ledare använder i sitt ledarskap. Det handlar bland annat om hur du väljer att dela ut arbetsuppgifter, hur kommunikationen sker och hur tillgänglig du är. Den styr även vilken relation du väljer att skaffa med dina medarbetare.

Därmed, Är sverige byråkratiskt?

Sverige förefaller sticka ut när det gäller byråkrati i förhållande till jämförbara länder i vår närhet. En orsak kan säkert vara att man under lång tid har låtit byråkratin växa på bekostnad av andra viktiga samhällsfunktioner, såsom skola, vård, omsorg, polis och försvar. Hur ser en demokratisk ledare på feedback? Som ledare får du tillgång till en stor pool av åsikter och feedback vilket kan användas för att föra verksamheten i en positiv riktning men det är även viktigt att som ledare veta hur man ska låta alla vara delaktiga på samma nivå och sedan använda detta potentialet på ett sätt som gynnar alla.

Med hänsyn till detta, när behövs demokratiskt ledarskap?

Ett demokratiskt ledarskap anses vara "modernt" och förespråkas främst av unga ledare. Det har i studier (bland annat av Karttunen och Öster, 2007) visat sig vara den ledarstil som är mest populär hos de anställda och som skapar de mest positiva attityderna gentemot arbetsgivaren. Vilka företag har byråkrati? Alla större företag och organisationer har någon form av byråkrati men det används ofta i en nedsättande ton och bemärkelse för företag som är tröga och ineffektiva och har mycket administration och pappersarbete.

Kan en organisation fungera utan byråkratiska inslag?

Enligt Jaques är det inte önskvärt att för en organisation arbeta bort hierarkin och byråkratin, utan att se till att hierarkin och byråkratin är korrekt utformad. Grundtanken i vad Jaques själv ser som ett framgångkoncept är enkel. I en organisation kommer en uppdelning av arbetsuppgifterna vara naturlig. Vad är bra med byråkrati?

Det finns ett antal saker som kan ses som bra med byråkrati. En är att den ger ett sätt för organisationer att drivas på ett systematiskt och organiserat sätt. Detta kan bidra till att saker och ting görs på ett effektivt sätt och att det finns en viss grad av förutsägbarhet i hur saker och ting kommer att göras. Dessutom kan byråkrati bidra till att skapa en hierarki inom en organisation som kan bidra till att se till att det finns en tydlig befälsordning och att besluten fattas på ett klart och tydligt sätt.

Vad är typiskt för en låt gå ledare?

En ledare som släpper taget är vanligtvis någon som inte är särskilt engagerad i sitt team eller i det arbete som utförs. De kan vara mer intresserade av sina egna personliga agendor och är kanske inte särskilt stödjande för sina lagmedlemmar. Det kan också vara mer troligt att ledarna är mer benägna att mikroförvalta sitt team och är mindre flexibla när det gäller förändringar.

By Templa Exantus

Varför kommer jag inte ut på nätet? :: Hur gör man en budget för ett företag?
Användbara länkar