Hem > V > Vad Är Genremedvetenhet?

Vad är Genremedvetenhet?

Att närma sig texter och språket i olika genrer

Innan att eleverna för den delen börjat läsa texter. Enligt SIOP som, Deborah J. Short presenterar i Språket och Kunskapen (2005), måste detta dock göras med utgångspunkt i elevens vardagliga begrepp.

Läs mer

Vad krävs för att kunna läsa och förstå en berättelse?

För att kunna läsa för att lära krävs både god avkodningsförmåga och gott läsflyt. Men det räcker inte för att utveckla förståelse som också innebär att kunna föra en dialog om de alltmer utmanande texter som ska läsas. Och en annan fråga, vilka viktiga ord och fraser behöver eleverna först lära sig för att läsningen ska gå lättare? Ordförrådet är avgörande för läsförmågan

I skolan möter eleverna redan från början ord som inte ingår i vardagliga samtal. Det gäller både ord som är knutna till olika skolämnen och ord som har med själva skolsituationen att göra. Alla elever har nytta av att du som lärare är aktiv i den viktiga ordförrådsutvecklingen.

När startade sfi?

SFI är sedan 1994 en del av det allmänna skolväsendet. SFI innefattar språkutbildning i svenska samt samhällsorientering för vuxna invandrare. För den grupp vuxna invandrarna som är analfabeter inbegriper undervisningen inte bara svenskundervisning utan även att lära eleverna att läsa, skriva och räkna med siffror. Vad är en Lässtrategier? Lässtrategier definieras i denna översikt som medvetna, målin- riktade försök att kontrollera och moderera läsarens arbete med att avkoda text, förstå ord och konstruera mening från text.

På motsvarande sätt, vad innebär läsförmåga?

FÖRSTÅELSE att du kan återge innehållet och klara studier i andra ämnen. Du ska också kunna REFLEKTERA över innehållet – det vill säga; FUNDERA VIDARE, PROBLEMATISERA, RELATERA texten till dina egna kunskaper, idéer och erfarenheter samt fundera på vad textens innehåll säger om världen utanför texten. Hur kan man förstå läsförståelse? För att förstå texten krävs det ofta förkunskaper och referensramar. Det kräver ett ordförråd och en förmåga att även förstå det som faktiskt inte står explicit i texten, att kunna läsa mellan raderna. Detta är en förmåga som måste tränas och den träningen får man genom att faktiskt läsa.

Hur kan man förstå texter bättre?

För att förståelse av en text ska uppstå måste läsaren ha kunskap om vad textens enskilda ord betyder. Ett stort ordförråd ger därmed förutsättningar för en god läsförståelse. Även en god grammatisk kunskap är en viktig förutsättning för läsförståelse. Därmed, har svårt att förstå det jag läser?

Det finns några möjliga orsaker till det här problemet. För det första bör du se till att du läser material på en nivå som är lämplig för din förståelse. Om du har svårt att förstå det du läser kan det bero på att materialet är för svårt. Försök att hitta en annan källa om samma ämne som är skriven på en nivå som är mer lämplig för din förståelse.
En annan möjlig orsak till detta problem är att du inte aktivt engagerar dig i materialet när du läser. När du läser passivt är din hjärna inte lika engagerad som den skulle kunna vara, och det är mer sannolikt att du kämpar för att förstå det du läser. För att åtgärda detta bör du försöka engagera dig aktivt i materialet när du läser. Se till att fokusera din uppmärksamhet på texten och försök att sammanfatta det du läser med egna ord under tiden.
Om du fortfarande har problem efter att ha provat dessa saker är det möjligt att det finns något underliggande problem med din läsförståelseförmåga. Om så är fallet kanske du vill söka professionell hjälp för att förbättra din läsförståelseförmåga.

Med hänsyn till detta, hur gör du i ett samtal när du exempelvis behöver förklara något men märker att de exakta orden saknas?

Om du befinner dig i en konversation och inte kan komma ihåg det exakta ordet eller den exakta frasen du vill använda finns det några saker du kan göra för att försöka kommunicera din mening. För det första kan du försöka beskriva det begrepp du försöker kommunicera med olika ord. Om du till exempel inte kommer ihåg ordet "hund" kan du försöka säga "ett fyrbent pälsdjur som folk håller som husdjur". Om personen du pratar med fortfarande inte förstår vad du försöker säga kan du försöka ge dem ett exempel på det begrepp du försöker förmedla. Om du till exempel försöker förklara begreppet "kärlek" kan du säga: "När du älskar någon bryr du dig om deras lycka och välbefinnande och är villig att göra uppoffringar för dem". Om personen du pratar med fortfarande inte förstår kan du försöka använda en icke-verbal ledtråd, som att peka på ett föremål eller rita en bild.

By Baxie Bohlke

Hur marknaden fungerar? :: Vem var det som uppfann dynamiten?
Användbara länkar