Hem > V > Vem Är Uppfinnaren Av Datorn?

Vem är uppfinnaren av datorn?

Matematikern Charles Babbage kom på idén till en dator för nästan 200 år sedan. Men på den tiden fanns inte tillräckligt bra teknik för att han skulle kunna bygga den. De första datorerna utvecklades på 1940-talet, under andra världskriget.

Läs mer

Var tillverkas datorer?

Stationära datorer tillverkas helt och hållet här, medan för de bärbara tillverkas en del i Asien och Japan och de övriga detaljerna här, beroende på modell. Vad betyder ordet dator? Etymologi: Ordet är en svensk nybildning som kom till efter andra världskriget. Upphovsmannen var professor Börje Langefors som bildade ordet efter latinska do ("dare") + -or ("-are") i analogi med latinska ord såsom traktor. Dator på latin betyder "entitet som hanterar/bearbetar det som har givits".

Vad hette världens första persondator PC och vilket år kom den?

Begreppet persondator myntades först 1981 när IBM introducerade IBM Personal Computer i en mycket påkostad reklamkampanj med Charlie Chaplin i huvudrollen. Dagens snabbaste datorer kan utföra flera hundra miljoner operationer i sekunden, under förutsättning att det gäller många enkla operationer, som t. ex. På motsvarande sätt, när kom datorn in i hemmet? Den allra första svenska hemdatorn presenterades redan 1975. Då visade ett gäng datorintresserade teknologer i Linköping upp prototypen till den egenkonstruerade Lys-16. En 16-bitarsmikrodator som kom i serietillverkning året därpå. Strax efter nyåret 1976 började Lys-16 levereras som byggsats.

På motsvarande sätt, vem skrev de första programmen till den första datamaskinen?

Vi kan ta herrar Scheutz, far och son, som gjorde vad Charles Babbage gått bet på - att bygga den första datamaskinen. Därefter, hur tillverkas dator? Vid tillverkning av en vanlig dator går det åt 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1 500 liter vatten. Därför bör vi uppgradera i stället för att köpa nytt, enligt United Nations University. Åtgången av råvarorna gäller vid tillverkning av en dator och en 17 tums bildskärm av katodstråletyp.

Vilka råvaror finns i en dator?

För att tillverka en dator behövs, enligt en rapport från FN, ungefär 1 500 liter vatten, 3000 kwh energi, 240 kilo fossila bränslen och 22 kilo kemikalier, samt 1,5 ton av råmaterial. Man kan också fråga hur var det innan datorn fanns?

Förr använde man papper och penna för att göra beräkningar och skriva ner saker. Detta var mycket långsammare och svårare än att använda en dator.

Dessutom, vad betyder kragen?

Kragen är den del av skjortan som går runt halsen. Den är vanligtvis gjord av ett annat material än resten av skjortan och är ofta avtagbar. Kragen kan knäppas eller blixtlåsas och används för att hålla skjortan stängd vid halsen.

By Sladen

Hur delas Bibeln in? :: Vad räknas som arv?
Användbara länkar