Hem > r > Är Mobiltelefoner Radioaktiva?

Är mobiltelefoner radioaktiva?

Nästan alla går omkring med en mobil i fickan och i mobilernas resistorer lagras energi, om de utsätts för joniserande strålning från radioaktiva ämnen.

Läs mer

Därefter, kan man få strålning av mobiler?

Det medför inte några kända hälsorisker. Dock finns en svag misstanke om att exponering av radiovågor vid användning av mobiltelefon kan medföra hälsorisker. Av försiktighetsskäl rekommenderar vi därför att du använder mobilens högtalarfunktion eller handsfree och att du håller ut telefonen från kroppen under samtal. Med hänsyn till detta, vad är det för strålning i mobiltelefoner? Mobiltelefoner fungerar både som sändare och mottagare, som skickar och tar emot information med hjälp av radiovågor. Dessa liknar de radiovågor som används för radio och TV. Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen.

Med tanke på detta, kan din mobiltelefon ge dig cancer?

I dagsläget finns det inte några vetenskapliga belägg för att användandet av mobiltelefon ökar risken för hjärntumörer. Strålsäkerhetsmyndigheten skriver på sin hemsida: "Det är osannolikt att radiovågor från mobiltelefoner medför ökad risk för hjärntumör eller andra allvarliga hälsorisker. Man kan också fråga Är radioaktivt korsord? Synonymer till radioaktivt ämne

  • astat,
  • uran.

Är strålningen från mobiltelefoner joniserande?

Till joniserande strålning hör röntgen och strålning från radioaktiva ämnen. Denna typ av strålning har ett så högt energiinnehåll att den kan slå sönder molekylbindningar och på sikt leda till cancer. Radiovågor från exempelvis mobiltelefoner och Rakelmobiler är icke-joniserande strålning. Är det farligt att sova nära mobilen? Människor rekommenderas att sova med mobilen på avstånd – och inte ha den bredvid sig i sängen eller mot kroppen. Skälet är att signalerna som tar emot och sänder ut information, så kallad radiofrekvens, till och från mobilen skulle kunna orsaka skador på människan.

Hur farlig är strålningen?

Om mänsklig kroppsvävnad utsätts för strålning kan till exempel cellernas arvsmassa (DNA) skadas. Normalt repareras de skadade cellerna eller stöts bort, men skadorna kan också leda till cancer. Höga stråldoser som dödar många av cellerna i vävnaden, kan dessutom orsaka akut strålsjuka och fosterskador. Hur påverkas kroppen av mobilen?

Det finns några sätt på vilka kroppen kan påverkas av mobiltelefonen. Det ena är genom att elektromagnetisk strålning avges. Denna strålning kan tränga in i kroppen och orsaka skador på celler, vävnader och organ. Dessutom kan användningen av mobiltelefoner leda till en ökning av kroppstemperaturen, vilket kan orsaka uttorkning, huvudvärk och yrsel. Dessutom kan långvarig användning av mobiltelefoner leda till nack- och ryggsmärtor.

Och en annan fråga, vad består alla typer av elektromagnetisk strålning av?

Alla typer av elektromagnetisk strålning, inklusive ljus, består av oscillerande elektriska och magnetiska fält. Fältens styrka och riktning varierar med tiden, och fälten får varandra att svänga.

By Kinna

Var finns gammastrålning? :: Vad betyder EKKJ?
Användbara länkar