Hem > V > Vad Är En Urvalsundersökning?

Vad är en urvalsundersökning?

Man går ut till personerna i ett urval av befolkningen, kanske några tusen personer, och ställer vissa frågor om dem. Utifrån svaren kan man sedan räkna fram statistik som gäller för befolkningen som helhet. För att undersökningen ska vara tillförlitlig behöver den göras på rätt sätt.

Läs mer

Hur stort ska ett urval vara?

Ett urval är en delmängd av den population som valts ut för en undersökning. Ska du fråga alla pojkarna eller räcker det om du frågar varannan pojke? Hur stort urval som behövs beror främst av hur stort urvalsfel som kan accepteras, men också på hur detaljerad redovisning som skall göras. Med hänsyn till detta, hur många enkäter behövs? Detta kan röra sig om allt från ca 50 svar ända upp till 10 000 svar för undersökningar med låg felmarginal. Oftast räcker det dock med ca 400-500 svar. Detta uppfyller kraven för 95% i konfidensnivå, och 5% i felmarginal, för en population som är större än 1 miljon, t ex ett land.

Folk frågar också hur gör du om du ska svara på en fråga och sedan upptäcker att olika experter har olika svar på frågan?

Svaren man kunde välja mellan är också olika. De här två olika frågorna ger därför olika svar. Skillnaden i svarsfördelning visar tydligt hur man kan ge olika bilder av vad folk tycker genom att ställa frågorna på olika sätt. De som är osäkra på frågans innehåll, eller på vad de själva tycker, är lättast att påverka. Folk frågar också hur gör man ett slumpmässigt urval? En grundläggande urvalsmetod är obundet slumpmässigt urval. Vid obundet slumpmässigt urval har varje observationsenhet i populationen lika stor sannolikhet att bli vald till urvalet. Obundet slumpmässigt urval sker genom lottning. Ett bra hjälpmedel för att göra ett urval är med ett hjälpprogram till Excel.

Hur gör man en stickprovsundersökning?

Det betyder att man genomför undersökningen på en utvald del av populationen, för att därefter låta deras resultat ange hur det troligen ser ut i populationen som helhet. Exempelvis används ofta stickprovsundersökningar i media när man vill redovisa hur befolkningen tycker i olika frågor. Hur gör man en Powerberäkning? En studies power beror på: den valda signifikansnivån (α), stickprovsstorleken, storleken på den effekt man vill kunna påvisa samt variabiliteten i populationen (standardavvikelsen). är falsk, dvs sannolikheten att få ett signifikant resultat när man faktiskt borde det.

Hur stort får bortfallet vara i en studie?

Det går inte att ange en gräns för hur stort bortfallet får vara. – Det intressanta är egentligen bortfallets effekter på statistiken, inte bortfallsandelens storlek i sig. Därmed, vad är hög svarsfrekvens?

En hög svarsfrekvens är den procentandel människor som svarar på en undersökning eller annan form av forskning.

Därmed, hur många frågor i en enkät?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på den specifika undersökningen och dess mål. En allmän tumregel är dock att de flesta undersökningar innehåller mellan 10 och 20 frågor. Detta gör det möjligt att göra en omfattande bedömning av ämnet i fråga samtidigt som undersökningen är relativt kort och koncis.

By Rivy

Hur snabbt är wifi 5? :: Vad är en Dislocerad fraktur?
Användbara länkar