Hem > V > Vad Är Bländarvärde?

Vad är bländarvärde?

Bländaren reglerar hur mycket ljus som når bildsensorn, och bländarvärdet uttrycks vanligtvis med ett "f-tal": f/1,4, f/2, f/3,5, f/5,6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32. När du ändrar bländarvärdet ändras storleken på öppningen där ljuset kommer in i kameran (bländaren) så att mängden ljus som går igenom objektivet ändras.

Läs mer

Följaktligen, hur man får bra ljus i bilder?

Använd en bakgrund för att hjälpa till att sprida ljuset. Ett vitt lakan är ofta tillräckligt för att få en neutral och ljus bakgrund för ditt motiv. Det är perfekt för porträtt. Använd en reflektor för att ge lite extra ljus till den sidan av motivet som inte är direkt upplyst. Har porträtt? Porträtt (franska portrait, latin protrahere "dra fram") eller konterfej (franska contrefait "eftergjort", "avbildat") är en avbildning av en bestämd människa genom att återge dennas individuella drag, där framförallt ansiktsdragen skall vara framträdande, i motsats till helfigur, där hela kroppen avbildas.

Med hänsyn till detta, hur tar man modellbilder?

Tänk på något glatt och arbeta med blicken för att få till den rätta looken. Spänn musklerna lite runt ögonen för att få en mer intensiv blick. Öva på din pose och lär dig att le utan att kisa med ögonen för mycket – då är det lätt att du blundar. När du ställer in skärpan med en kamera så ändrar du? För att kontrollera var kameran ställer in skärpan finns det ett antal fokuspunkter. Man kan välja att använda alla eller endast en. Genom att byta fokuspunken ändrar man på vart kameran ställer in fokusen. När man använder sig av alla fokuspunkterna så väljer kameran själv vart den ska ställa in fokusen.

Man kan också fråga hur ställer man normalt skärpan med normalt autofokus?

Skärpan hamnar då inte där du vill ha den. Det rör sig ofta om millimetrar, men när du fotograferar med kort skärpedjup räcker det för att ge ett oskarpt resultat. (Bild 1 av 2.) Ett sätt att kalibrera autofokusen är att lägga en linjal i 45 graders lutning och fokusera på en punkt. Dessutom, varför blir mina bilder suddiga? Ställ inställningen till "vanliga 3:4". Bilderna blir "lika bra" men du kan inte zooma lika mycket. Mms blir alltid skit då det inte tillåts speciellt mycket data per mms...

Hur påverkar bländaren slutartiden?

Ju större bländare desto ljusare bild därför att mer ljus släpps in i kameran. Slutaren är som en rullgardin som dras upp och ned olika snabbt. När slutaren är öppen kommer ljuset in och ju längre tid slutaren är öppen desto ljusare blir bilden. Dessutom, hur får man kort skärpedjup?

Ett kort skärpedjup innebär att objekt nära kameran är i fokus, medan objekt längre bort är oskarpa. Det finns några sätt att uppnå detta:
1. Använd en stor bländare. Ju större bländare (eller "f-stop"), desto mindre blir skärpedjupet.
2. Använd ett teleobjektiv. Ju längre objektivets brännvidd är, desto mindre blir skärpedjupet.
3. Gå nära motivet. Ju närmare motivet du befinner dig, desto större bländare kan du använda samtidigt som motivet fortfarande är i fokus.
4. Använd en snabb slutartid. En snabb slutartid ger också ett litet skärpedjup.

Dessutom, vilken bländare är störst?

Den största bländaren är den med det lägsta f-talet.

By Schnapp

Hur vet man att det är en roman? :: Vad är bäst HDR eller Uhd?
Användbara länkar