Hem > V > Varför Ska Man Ta Ansvar?

Varför ska man ta ansvar?

Dagens samhälle bygger i ökande omfattning på individers eget ansvarstagande. Människor förväntas exempelvis ta ansvar för sin hälsa, något som kräver medvetna livsstilsval och självreflektion. Detta gör ansvarstagandet så komplext att de flesta människor idag inte klarar av att leva upp till det.

Läs mer

Vem ger utgivningsbevis?

Utgivningsbevis utfärdas av Myndigheten för press, radio och tv och gäller i tio år. För att ett utgivningsbevis ska utfärdas krävs bland annat att en utgivare har utsetts och att överföringarna utgår från Sverige. Det ställs däremot inte upp några krav på att verksamheten ska ha ett visst innehåll eller syfte. Vad är grundlagsskyddad media? Grundlagsskyddet för tryck- och yttrandefriheten är ett särskilt skydd i Sverige för vissa publiceringar och vissa medier, bl. a. för tidningar, böcker, radio- och tv-sändningar, vissa webbsidor med mera. Grundlagsskyddet regleras i de två s.k. mediegrundlagarna.

Vad är Databasregeln?

9 § yttrandefrihetsgrundlagen (databasregeln) avses de personer som har hand om ordnandet och utgivningen av en tryckt, periodisk skrift. Detta gäller även om skriften och de upplysningar som tillhandahålls enbart innehåller uppgifter om betalningsanmärkningar. Och en annan fråga, hur blir man chefredaktör? De flesta förlagsredaktörer kommer från närbesläktade områden såsom tryckeribranschen, bokhandeln, tidningsutgivning och journalistik. En akademisk examen med litteraturvetenskap eller svenska som huvudämne är oftast en bra grund för den som vill arbeta på förlag med mer skönlitterär inriktning.

Med tanke på detta, vad gör en faktor på en tidning?

I rollen ingår bevakning av tips och pressmeddelanden samt att delegera arbete till olika avdelningar. En person som kontrollerar text och bild samt skapar passande rubriker. Man kan också fråga vad gör en nyhetsredaktör? Vad är och gör en redaktör? Det finns olika slags redaktörer, en redaktör kan arbeta med allt från tryckta medier, till tv och även webb. Vad som är gemensamt för alla redaktörer är att de fungerar som en arbetsledare. De ger instruktioner om hur tidningen, tv-programmet eller webben ska utformas.

Med detta i åtanke, vad händer om man bryter mot yttrandefrihetsgrundlagen?

Till penningböter döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 5 §. I lag får det föreskrivas straff för den som bryter mot en föreskrift i lag som har meddelats med stöd av 4 eller 6 §. Lag (2018:1802). Vilka av följande 8 regler kan du finna i tryckfrihetsförordningen?

Lagen om pressfrihet innehåller följande 8 regler:
1. Yttrandefrihet och pressfrihet är grundläggande rättigheter som måste garanteras i alla medier.
2. Rätten till yttrandefrihet omfattar rätten att söka, ta emot och förmedla information och idéer av alla slag, utan hänsyn till gränser.
3. Pressfriheten omfattar rätten att publicera och sprida information och idéer utan inblandning från offentliga eller privata makthavare.
4. Pressfriheten ska inte vara föremål för censur i förväg, men den kan vara föremål för sanktioner i efterhand för förtal, ärekränkning eller anstiftan till våld eller brott.
5. Alla medier måste vara öppna för olika röster och åsikter, och ingen ska få monopol på sanningen.
6. Staten har ett ansvar att skydda journalisternas säkerhet och se till att de kan arbeta utan rädsla för våld eller förtryck.
7. Staten får inte införa orimliga restriktioner för produktion eller distribution av nyheter och information.
8. Allmänheten har rätt att få tillgång till information av allmänt intresse och staten har en skyldighet att främja tillgången till sådan information.

Varför finns yttrandefrihetsgrundlagen?

Grundlagen om yttrandefrihet syftar till att skydda individers rätt att uttrycka sig fritt. Detta inbegriper rätten att ha åsikter utan inblandning och att söka, ta emot och förmedla information och idéer genom alla medier och utan hänsyn till gränser. Grundlagen garanterar också rätten till mötes- och föreningsfrihet samt rätten till religionsfrihet.

By Dylana Overocker

Vad betyder Anti Aliasing? :: Vad betyder uttrycket att vara anonym?
Användbara länkar