Hem > V > Vad Är Typiskt För En Instruerande Text?

Vad är typiskt för en instruerande text?

En instruerande text innehåller en rad steg som ska följas för att uppnå ett mål eller en slutprodukt och det är syftet med den instruerande texten också. Strukturen i en instruerande text är, för det mesta, uppbyggd på så sätt att huvuddelen av texten består av olika steg, numrerad eller i punktform.

Läs mer

Och därefter, vilka typer av berättande texter finns det?

Berättande texter tar upp fantasivärldar eller den riktiga världen och kan vara skönlitterär (sagor, romaner, science fiction, skräck eller äventyrshistorier, fabler, myter, legender, etc.) och icke-skönlitterära (artiklar, tidningsrapporter, historiska skrifter). Vad är en berättande källa? En berättande källa är en källa som du kan läsa, till exempel runorna på en runsten, texten i ett brev eller texten i en bok. Vissa källor kan vara både en berättande källa och en kvarleva, exempelvis en dagbok. Själva boken är en kvarleva. Men texten berättar något och är därför en berättande källa.

Därefter, hur ser strukturen ut?

I korthet ser strukturen i fem steg ut på följande sätt: först kommer en introduktion där skribentens huvudsynpunkt presenteras, därefter tre avsnitt som vart och ett presenterar och utvecklar stödargument, eventuellt med huvud- argumentet (om ett sådant finns) som det sista argumentet (se figur 3). Folk frågar också vad är en förklarande faktatext? Faktatexter kan vara beskrivande eller förklarande. Förklarande faktatexter är texter som förklarar varför eller hur något sker, som till exempel vattnets kretslopp eller hur något fungerar som till exempel en cykelpump.

Man kan också fråga vilken struktur har en text?

Textens inre struktur gäller stycke- och meningsnivån. Det är stycken som är textens viktigaste byggstenar. Med dem visar du läsaren vad som hör ihop i din text. Varje stycke bör nämligen byggas kring en enda tanke. Vad är viktigt i en berättande text? Berättelsens kronologi är avgörande för att elever ska kunna skriva egna berättande texter. Det är samtidigt väsentligt att komma ihåg den stolthet som yngre elever ofta känner när de kan skriva något, om så bara några bokstäver eller ord.

På motsvarande sätt, hur ska man börja en berättande text?

Till en berättande text behöver du erfarenheter och en del fantasi. Det bagaget är inte självklart hos våra elever. I skolan kompenserar vi därför med att låta våra elever möta mycket textkedjor i olika former; skönlitteratur, sagor, beskrivande text, filmer, musik och bilder. Även utflykter i olika former. Därefter, vad ska man tänka på när man skriver en berättelse?

Om du vill ha tips om hur du skriver en berättelse:
1. Tänk först på vilken typ av berättelse du vill skriva. Är du intresserad av att skriva en roman, en novell eller något däremellan? Var och en har olika krav på längd och struktur.
2. När du vet vilken typ av berättelse du vill skriva börjar du med att brainstorma idéer. Vad handlar din berättelse om? Vilka är de viktigaste händelserna som kommer att äga rum?
3. När du har en allmän uppfattning om din berättelse kan du börja fundera på dina karaktärer. Vilka är huvudpersonerna i din berättelse? Vad motiverar dem? Vilka är deras bakgrundshistorier?
4. När du har en god förståelse för dina karaktärer kan du börja planera din berättelse. Vad händer i början, mitten och slutet? Vilka scener måste ingå?
5. Slutligen kan du börja skriva din berättelse. Oroa dig inte för perfektion, få bara ner dina idéer på papper (eller skärm). Du kan alltid gå tillbaka och revidera senare.

På motsvarande sätt, hur resonerar man?

Det finns inget entydigt svar på den här frågan eftersom alla resonerar på olika sätt. Några tips om hur man resonerar effektivt är dock att ta sig tid att samla in all relevant information, dela upp komplexa problem i mindre delar, använda logik och resonemang för att identifiera potentiella lösningar och överväga alla möjliga utfall innan man fattar ett beslut. Dessutom kan det vara bra att rådgöra med andra och få olika perspektiv på ett problem innan man drar en slutsats.

By Alleyn Priynka

Vad är en förklarande Faktatext? :: När vet man att han inte är intresserad?
Användbara länkar