Hem > V > Vad Är Bluffmail?

Vad är Bluffmail?

Vad är ett bluffmail (phishing mail)?

Ett bluffmail (på engelska phishing mail) är ett e-postmeddelande med syftet att lura dig till att dela med dig av känslig information eller åtkomst till din dator. Syftet kan också vara att du ska öppna länkar eller bilagor som innehåller skadlig kod (malware).

Läs mer

Har fått mail om hackat konto?

För att förtydliga så är ditt konto inte hackat utan lösenordet och e-postadressen har bedragaren sannolikt kommit över på internet. Med andra ord ska du inte svara på mailet och absolut inte betala. Det du däremot bör göra är att ändra dina lösenord. Undvik lösenord som kan kopplas till dig som person. Därmed, hur ser bluffmail ut? Budskapet i dessa meddelanden är snarlikt, man ska trycka sig vidare på en länk för att sedan fylla i sina konto- eller kortuppgifter för att betala en avgift eller så uppmanas man att uppge sina personuppgifter för att vara med i en tävlig eller utlottning.

Vad är ett spam?

Låt oss börja med att reda ut begreppet – vad är spam? Spamming som det också kallas är kort och gott oönskade e-postmeddelanden. Denna typ av e-postmeddelanden filtreras i regel ut av e-posttjänsten som du använder dig av och hamnar direkt i skräpposten. Man kan också fråga kan man få virus genom att öppna ett mail? E-postmeddelanden kan innehålla virus i form av bifogade filer eller länkar. Det finns flera olika former av virus som kan användas på olika sätt. De två vanligaste formerna som medarbetare på universitetet utsätts för är: Virus som krypterar (låser) filer du har tillgång till och förstör din dator.

Varför får jag massa konstiga mail?

När man väl har börjat få skräpmejl, finns det ofta ingen ände. Det blir bara mer och mer. Det du kan göra är: Skaffa ett säkerhetsprogram som filtrerar bort skräpposten. Med detta i åtanke, Är mina lösenord hackade? Hur kollar jag om jag blivit hackad? Ett sätt som du kan använda dig av för att ta reda på om din telefon blivit hackad är att kontrollera om din e-post eller användarnamn finns med bland kända läckor. Det kan du göra på haveibeenpwned.com.

Och därefter, hur ser mail från postnord ut?

Det cirkulerar just nu flera bluffmail som ser ut att komma från PostNord. I mailen står det att en försändelse skickas i retur om en avgift inte betalas. PostNord skickar aldrig ut e-post om avgifter på detta sätt. Vi uppmanar den som har fått mejlet att genast radera det utan att klicka på några länkar. Hur ser bluff-sms ut från PostNord?

Ett bluff-SMS från PostNord kan se ut som ett legitimt meddelande från företaget, men innehåller troligen en länk eller bilaga som leder mottagaren till en skadlig webbplats. Meddelandet kan också försöka lura mottagaren att avslöja personlig eller finansiell information. PostNord uppmanar mottagarna att vara försiktiga om de får oväntade eller misstänkta meddelanden som utger sig för att komma från företaget.

Har fått mail från PostNord?

Nej, jag har inte fått något e-postmeddelande från PostNord.

By Senzer Pooyouma

Varför blir jag uppringd av utländska nummer? :: Får man sms från Skatteverket?
Användbara länkar