Hem > V > Vad Menas Med Uppgiftsskyldighet?

Vad menas med uppgiftsskyldighet?

Uppgiftsskyldighet enligt lag eller förordning

Om en myndighet hänvisar till att den har stöd i lag eller förordning att få ut en viss uppgift, begär att myndigheten anger var detta framgår så att det går att konstatera om det verkligen föreligger en uppgiftsskyldighet.

Läs mer

Vilka krav måste uppfyllas för att en handling ska få beläggas med sekretess?

3.1 Sekretessbelagda uppgifter

För att kunna sekretessbelägga uppgifter i en allmän handling måste det finnas grund i offentlighets- och sekretesslagen som man kan stödja sig på. Om det inte finns en para- graf i lagen att åberopa är handlingen offentlig (2 kap. 2§ TF, 8 kap. 1 § OSL).
Med detta i åtanke, när råder inte sekretess mellan myndigheter? Sekretess mellan myndigheter

I de fall sekretess gäller för en uppgift, gäller sekretess inte bara mel- lan myndigheter och enskilda utan även mellan myndigheter och mellan självständiga verksamhetsgrenar inom myndigheter, vilket framgår av 8 kap. 1 och 2 §§ OSL. Huvudregeln är att sekretess gäller mellan myndigheter.

Vad bör man tänka på vid överföring och förvaring av sekretessbelagd information?

Överföring av sekretessbelagda uppgifter

När sekretessbelagd information ska meddelas vidare måste det ske på ett sådant sätt så att inte obehöriga kan ta del av informationen. Var särskilt aktsam när informationen ska överföras via så kallade öppna nät.
Dessutom, hur länge har man tystnadsplikt? Sekretessen gäller så länge som risken för men kvarstår, högst i 70 år. Sekretessen gäller alla medarbetare som hanterar sekretessbelagda handlingar eller arbetar inom sjukvård och har kontakt med patienter.

Hur gör man en sekretessprövning?

Om det finns uppgifter i handlingen som ska sekretessbeläggas stryker du över uppgifterna så att det inte går att se vad det står. Men det ska ändå tydligt framgå vilka delar av handlingen som har sekretessbelagts. Den tjänsteman som har handlingarna är normalt den som gör sekretessprövningen. Vem omfattas av sekretessen? Vilka uppgifter omfattas av sekretessen? Sekretessen gäller till exempel uppgifter om vem som är patient, patientens sjukdom och behandlingen av den, patientens adressuppgifter, uppgifter om familjeförhållanden och andra sociala förhållanden, arbetsoförmåga, arbetsgivare, med mera.

Följaktligen, Är alla allmänna handlingar offentliga?

En garanti för insyn i riksdagens, regeringens och myndigheternas arbete är offentlighetsprincipen. Den står inskriven i tryckfrihetsförordningen, en av grundlagarna, och innebär att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar som är offentliga. Vad är en sekretessbelagd handling?

Ett sekretessbelagt dokument är ett dokument som av en myndighet har fastställts ha betydelse för den nationella säkerheten. Dokumentet får sedan en klassificeringsnivå som avgör vem som får se det och hur det ska förvaras.

Kan en myndighet utan att pröva sekretess enligt OSL fritt inom hela myndighetens verksamhetsområde använda uppgifter som myndigheten har tillgång till?

Det finns inget entydigt svar på denna fråga eftersom det beror på den specifika situation och det sammanhang i vilket informationen hämtas och används. Generellt sett bör en myndighet som har tillgång till konfidentiell information vidta åtgärder för att skydda sekretessen för denna information. Det kan dock finnas omständigheter där myndigheten kan använda informationen utan att granska sekretessen, t.ex. om informationen är allmänt tillgänglig eller om myndigheten kan visa att den har ett legitimt behov av informationen.

By Odel Hele

Vem där spelkort? :: Vad betyder att bry sig om?
Användbara länkar