Hem > V > Vad Menas Med Censur?

Vad menas med censur?

Censur innebär motsatsen till yttrandefrihet och tryckfrihet. Om det råder censur, som till exempel i en diktatur, får man INTE uttrycka sig fritt inom de områden som är censurerade. Yttrandefriheten är idag vår viktigaste grundlag (dvs. en viktig lag som riksdagen inte kan ändra så lätt).

Läs mer

Därefter, vad gör en censur?

Censur (av latinets censere, granska) är en av offentlig myndighet, eller av någon annan, utövad förhandsgranskning eller retroaktivt hindra, ofta litteratur, film, teater, brev etcetera, som anses obscena, politiskt oacceptabla eller hotar säkerheten. Dessutom, vad har vi för censur i sverige? I Sverige har regelrätt censur – förhandsgranskning – förekommit vid flera olika tillfällen under landets historia. Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 och tryckfrihetsförordningen från 1766 tillförsäkrar frihet från censur, så länge inget tryckfrihetsbrott begåtts.

Följaktligen, Är det bra med censur?

Censur kan användas för att begränsa människors synpunkter, uttalanden och till och med fakta och det kan påverka hur människor kommunicerar och utbyter kunskap. Och en annan fråga, vilka länder har censur? Den mest långtgående censuren sker i Burma, Iran, Pakistan, Saudiarabien, Syrien, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Jemen. Sedan tidigare har den kinesiska diktaturens Internetcensur uppmärksammats, exempelvis har BBC:s hemsida i Kina stängts ned.

Folk frågar också har yttrandefrihet ingen gräns?

Artikel 19. Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser. Vad menas med Censurförbud? Censurförbud och förbud mot andra hindrande åtgärder

11 § Det som är avsett att framföras i program eller genom tekniska upptagningar får inte först granskas av en myndighet eller ett annat allmänt organ.

Dessutom, vad betyder att media har självcensur?

Självcensur är helt enkelt att avstå från att uttrycka sig på grund av tvång eller hot om våld. Vad ingår inte i pressfriheten?

Det finns ett antal saker som inte ingår i pressfriheten. En av de viktigaste är ansvaret för att rapportera nyheterna korrekt och opartiskt. Pressen har också ett ansvar att skydda sina källors privatliv och undvika förtal.

Vad innebär det att Sverige har yttrandefrihet?

I Sverige är yttrandefriheten en grundlagsskyddad rättighet och skyddas av lagen. Detta innebär att människor är fria att uttrycka sina åsikter och idéer utan rädsla för censur eller bestraffning. Yttrandefriheten är också inskriven i internationella konventioner om mänskliga rättigheter, som Sverige har ratificerat.

By Wendall Doxtater

I vilka länder har man inte yttrandefrihet? :: Kan man sälja dvd-skivor?
Användbara länkar