Hem > V > Vad Kännetecknar Propaganda?

Vad kännetecknar propaganda?

Propaganda kan i sin bredaste mening beskrivas som ett budskap från en eller flera avsändare till en eller flera mottagare, där avsändaren vill få mottagaren att ändra uppfattning eller övertygelse och till sist kanske även sitt beteende.

Läs mer

I vilka länder har man inte yttrandefrihet?

Från Benin, Ryssland och Vietnam - till Saudiarabien, Tanzania och Turkiet. Över stora delar av världen är yttrandefriheten hotad. Har Eritrea internet? Regimen tillåter inga fria medier och håller många journalister fängslade, däribland svensk-eritreanska Dawit Isaak. Eritrea är en av världens hårdaste diktaturer och sedan 2001 tillåts inga oberoende medier i landet.

Och därefter, vilka problem kan uppstå med begränsad pressfrihet?

När strålkastarljuset faller på dem som torterar, svindlar eller missbrukar sin makt så ökar trycket. När allt syns går det inte att gömma sig. Då kan vi förändra världen." Från Reportrar utan gränser. Vad är Reportrar utan gränser? Vi informerar och agerar. Vår verksamhet syns och hörs både i Sverige och i övriga världen; Vi kämpar för enskilda journalister som hindras i sitt arbete. Flera av dem är fängslade på oklara grunder.

Och en annan fråga, vilken betydelse har en fri press för en demokrati?

Den fria och oberoende pressen är en hörnpelare i vår demokrati. I tider när samhället drabbas av desinformationskampanjer och extremism har den granskande journalistiken en viktig roll i ett starkt och demokratiskt samhälle. När blev yttrandefrihet en lag i Sverige? Den 2 december 1766 trädde "Förordning Angående Skrif- och Tryck-friheten" i kraft. De flesta myndighetsdokument, protokoll och beslut blev offentliga, och det blev tillåtet att skriva, trycka och ge ut texter om nästa vad som helst.

Man kan också fråga vad står det i successionsordningen?

Den antogs av 1810 års riksdag och utfärdades som gällande den 26 september samma år. Lagen reglerar tronföljden till den svenska tronen, det vill säga vem som får bli kung eller regerande drottning i riket. Med antagandet av successionsordningen blev huset Bernadotte berättigat att bestiga Sveriges tron. Vilka är våra grundlagar i Sverige?

Den svenska grundlagen är en uppsättning lagar som definierar de grundläggande principerna för det svenska statsskicket. Den antogs första gången 1809 och har sedan dess ändrats flera gånger. Konstitutionen garanterar ett antal individuella rättigheter, bland annat yttrandefrihet och mötesfrihet. Den beskriver också den svenska regeringens struktur och fastställer de olika myndigheternas befogenheter och skyldigheter.

Därmed, vad får man inte säga yttrandefrihet?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på tolkningen. I allmänhet anses yttrandefrihet innebära att människor är fria att uttrycka sina åsikter utan rädsla för vedergällning. Det finns dock gränser för denna frihet, och vad som anses vara acceptabelt tal kan variera beroende på sammanhang och kultur. I vissa länder kan det till exempel anses acceptabelt att kritisera regeringen, medan det i andra länder kan ses som en form av uppvigling. Dessutom finns det ofta undantag för hatprat eller tal som anses utgöra ett hot mot den allmänna säkerheten.

By Reviere Sweeny

Vad är skillnaden på pressfrihet och tryckfrihet? :: I vilka länder har man inte yttrandefrihet?
Användbara länkar