Hem > M > Måste Man Ha Dns?

Måste man ha DNS?

När man köper en internetanslutning av en internetleverantör så ingår alltid DNS som en tjänst som används automatiskt av hemmaroutern. För att en dator ska kunna slå upp vilken IP-adress som ett domännamn har så måste datorn hitta till en DNS-server.

Läs mer

Vad gör en server?

En värddator eller server är ett datorsystem som betjänar andra system, klienter, ofta över ett datornätverk. Också varje nätansluten dator kan betraktas som en värd. Beroende på sammanhang kan "server" syfta på en fysisk dator eller en viss programvara den kör. Dessutom, vad menas med privat dns? Med privat DNS skyddas bara frågor till och svar från DNS-servern. Ingenting annat skyddas.

Varför byta DNS-server?

IP-inställningar är satt till DHCP som standard, vilket innebär att routern tilldelar mobilen alla inställningar som krävs. För att byta dessa måste IP-inställningar växlas till statisk. När inställningen är satt till statisk går det att byta DNS-servrar. Vad är en DHCP server? DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) är ett klientserverprotokoll som automatiskt förser en IP-värd (Internet Protocol) med sin IP-adress och annan relaterad konfigurationsinformation, till exempel undernätmasken och standardgateway.

Med detta i åtanke, vad är krypterad dns trafik?

Om du exempelvis ansluter till ett okänt nätverk så vet du inte vem som kontrollerar och avlyssnar trafiken. Den som gör det kommer utan problem se till vilka sidor du surfar (även om du ansluter mot sida som har https) eller vilka dina applikationer ansluter mot. Följaktligen, vad har cloudflare för dns adresser? Cloudflare DNS, ingen blockering:

Primär DNS: 1.1.1.1. Sekundär DNS: 1.0.0.1.

Vad betyder förkortningen TCP IP och vad är det?

Hela internet som finns idag och hur den fungeras baseras på IP grupp protokoll med namn TCP/IP (Transmission Control Protocol). TCP/IP omfattar egentligen två protokoll som anses vara de viktigaste på internet. Hur fungerar dnssec?

DNS security extension, eller DNSSEC, är en uppsättning säkerhetsmekanismer som arbetar tillsammans för att skydda integriteten hos DNS-data. DNSSEC använder digitala signaturer och kryptografi med offentliga nycklar för att signera DNS-uppgifter och för att verifiera signaturen när uppgifterna begärs. De data som signeras omfattar DNS-resursposter, som innehåller information om DNS-namn och tillhörande IP-adresser. De digitala signaturerna genereras med hjälp av en privat nyckel som endast är känd av den enhet som skapade signaturen. Den offentliga nyckeln används för att verifiera signaturen.
När DNSSEC används signeras DNS-data med den privata nyckeln och signaturen verifieras med den offentliga nyckeln. Den offentliga nyckeln lagras i en DNS-post som kallas DNSKEY-resurspost. DNSKEY-resursposten publiceras i den DNS-zon där de signerade DNS-uppgifterna publiceras. Alla enheter som vill verifiera signaturen kan hämta DNSKEY-resursposten och använda den offentliga nyckeln för att verifiera signaturen.
DNSSEC kan användas för att skydda alla typer av DNS-data, inklusive A-poster, AAAA-poster och MX-poster. DNSSEC kan också användas för att skydda DNS-zoner, som är samlingar av DNS-data. Genom att signera en DNS-zon kan en organisation säkerställa att alla DNS-data i zonen inte har manipulerats.

Vad är Nätverksåterställning?

Nätverksåterställning är en funktion i Windows 10 som gör att du kan återställa nätverkskonfigurationen till ett tidigare tillstånd. Detta kan vara till hjälp om du har gjort ändringar i nätverket som har orsakat problem. För att använda nätverksåterställning öppnar du appen Inställningar och går till avsnittet "Nätverk och internet". I avsnittet "Status" klickar du på länken "Nätverksåterställning".

By Vedi Kirkley

Vad är primär DNS? :: Vad finns det för etiska dilemman?
Användbara länkar