Hem > V > Vad Menas Med Att Dokumentera?

Vad menas med att dokumentera?

Dokumentation är en samling dokument som beskriver ett föremål (till exempel en elektronisk apparat, där en instruktionsbok kan ingå i dokumentationen) eller en situation (till exempel en resa, där dokumentationen kan utgöra en reseskildring).

Läs mer

Och en annan fråga, hur kan man dokumentera inom vård och omsorg?

Omvårdnadspersonal utan it-behörighet ska dokumentera sina iakttagelser i pappersform. Av anteckningen ska det framgå händelsedatum, dokumentationsdatum om det är ett annat än händelsedatumet samt vem som skrivit anteckningen. Anteckningen ska signeras. Hur man skriver en dokumentation? Journalanteckningar bör vara kortfattade och sakliga. Undvik värderingar och beskriv gärna faktiska omständigheter. Anteckningarna ska skrivas fortlöpande utan oskäligt dröjsmål. [3] Det betyder att du ska dokumentera händelsen så snart du kan.

Man kan också fråga hur dokumenterar man en aktivitet?

Metoder för att dokumentera

  1. filma, fotografera eller spela in ljud.
  2. anteckna.
  3. låta barnen fotografera eller filma.
  4. ha gruppdiskussioner eller göra barnintervjuer.
  5. göra barnobservationer.
  6. använda diagram.
  7. låta barnen skapa teckningar, skisser eller målningar.
  8. använda tankekartor.
På motsvarande sätt, vad ska vård och omsorgspersonal dokumentera? Omsorgspersonal är hälso- och sjukvårdspersonal när de utför delegerade arbetsuppgifter och biträder legitimerad yrkesutövare i hälso- och sjukvårdsuppgifter. De ska då dokumentera väsentliga uppgifter på exempelvis en signeringslista.

Följaktligen, vad innebär det att dokumentationen ska utformas med respekt för den enskildes integritet?

Det finns krav på att dokumentationen inom socialtjänsten ska utformas med respekt för den enskildes integritet. Det betyder till exempel att uppgifterna som antecknas ska vara korrekta och relevanta och att de inte är nedsättande eller kränkande. Den enskilde bör känna till de anteckningar som förs om hen. Hur du rapporterar och dokumenterar symtom förändringar och utförda insatser? Personal inom kommunens vård och omsorg är skyldig att dokumentera enligt socialtjänstlagen. Social dokumentation beskriver hur vården och omsorgen ska genomföras rent praktiskt. Dokumentationen ska ske tillsammans med den enskilde som har rätt att läsa det som skrivs om hen.

Vilken lag är det som styr rapportering och dokumentering inom hälso och sjukvården?

Lagar som styr journalföring och informationshantering inom hälso- och sjukvård. Patientdatalagen SFS 2008:355. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2016:40. Patientlag 2014:821. Därmed, vad ska inte dokumenteras?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan, eftersom olika mjukvaruutvecklingsteam har olika åsikter om vad som bör och inte bör dokumenteras. Det finns dock några allmänna riktlinjer som de flesta team är överens om. Dokumentationen bör till exempel inte innehålla implementeringsdetaljer som inte är relevanta för användarna av programvaran (t.ex. hur en viss metod implementeras). Dessutom bör dokumentationen inte innehålla information som sannolikt kommer att ändras ofta (t.ex. den exakta platsen för en fil i filsystemet).

Följaktligen, vad ska inte dokumenteras i en journal?

Det finns flera saker som inte bör dokumenteras i en journal, till exempel:
1. Personlig information om patienten som inte är relevant för den medicinska vården, t.ex. personnummer eller födelsedatum.
2. Information som kan användas för att identifiera patienten, t.ex. patientens fullständiga namn eller hemadress.
3. Skyddad hälsoinformation, t.ex. diagnoskoder eller laboratorieresultat.
4. All information som kan användas för att diskriminera patienten, t.ex. ras eller etnicitet.

By Luz

Vad är ett dolt nätverk? :: Hur gör man ett drive dokument till en PDF?
Användbara länkar