Hem > V > Vad Menas Med Grupptänkande?

Vad menas med grupptänkande?

Fenomenet ”groupthink” kan drabba starkt sammansvetsade grupper med brister i arbetets organisering, särskilt om medlemmarna har liknande bakgrund och gruppen utsätts för svårigheter. Det innebär att gruppen kan bygga upp en uppblåst och overklig bild av sig själv och sin relation till omvärlden.

Läs mer

Vilka olika faser går en grupp igenom när den utvecklas enligt Tuckmans modell?

Bruce Tuckman´s fem olika faser

De olika faserna består av fem olika steg, Forming, Storming, Norming, Performing och Adjouring. Varje fas har moment som kännetecknar hur gruppmedlemmarna tänker och agerar. Alla steg i modellen är nödvändiga att ta sig igenom för att till sist nå framgång och det uppsatta målet.
Vad innebär Susan Wheelans IMGD modell? IMGD, integrated model of group development, är en modell för att hjälpa oss förstå de faser som grupper genomgår och vad vi som ledare kan göra för att stötta gruppen i sin utveckling.

Vad är IMGD modellen?

Integrerad Modell för Grupputveckling.

Hennes modell, IMGD, som hon formulerade år 2005, beskriver fyra stadier i en grupps utveckling och ytterligare ett stadie för att åskådliggöra gruppens upplösande. Modellen sammanfattar aktuell forskning och har inslag från andra modeller inom området för grupputveckling.
Vad är grupprocesser i förskolan? Förskolan är en plats där fungerande relationer mellan människor är grundförutsättningen för att vardagen ska fungera. Vi är ett minisamhälle. Vi jobbar med barns utveckling och lärande på en mängd olika områden till exempel språk, matematik, motorik, koordination, skapande, fantasi etc.

Hur påverkas man av grupptryck?

Experimenten visar att de flesta "vanliga människor" kan påverkas av grupprocesser att göra felbedömningar och att bete sig illa mot andra. Men motsatsen gäller också; grupper kan lyfta individer att prestera över sin förmåga och att samarbeta och hjälpa andra i teamet. Vilken användning kan projektledaren ha av FIRO modellen för beskrivning av en grupps olika utvecklingsfaser? FIRO modellen används som ett verktyg för att få grupper att kommunicera på ett bättre och mer effektivt sätt. Med hjälp av FIRO-modellen kan du exempelvis se vilket typ av ledarskap som behövs beroende på i vilken fas gruppen befinner sig. Enligt FIRO-teorin måste en grupp genomgå tre olika faser: Tillhörafasen.

Med hänsyn till detta, hur kan man leda en grupp?

Att leda en ny grupp – första veckorna

  1. Visa vad du står för som ledare. I "lära-känna-fasen" har du som ledare en bra möjlighet att visa vad du står för.
  2. Förklara hur du vill att gruppen ska arbeta.
  3. Var tydlig med gruppens mål och roller.
  4. Håll dörren öppen – var inte rädd för att överkommunicera.
  5. Ta en snabb delseger.
Vad är Samhörighetsfasen?

Sammanhållningsfasen är den sista fasen i programvaruutvecklingsprocessen. I den här fasen sammanförs och testas programvaran som en helhet. Detta görs för att se till att alla komponenter fungerar tillsammans som avsett.

Följaktligen, på vilket sätt bidrar du mest till att en grupp som du är del av når sitt mål?

Det finns många sätt att bidra till att en grupp uppnår sitt mål. Ett sätt är att bidra med tid och energi till gruppen. Ett annat sätt är att bidra med idéer och förslag till gruppen. Ett annat sätt är att bidra med resurser och material till gruppen.

By Cantu Wenstrand

Vad behövs för att ett operativsystem ska kunna använda hårdvara? :: Hur kan man leda en grupp?
Användbara länkar