Hem > V > Vad Är En Kognitiv Funktionsnedsättning?

Vad är en kognitiv funktionsnedsättning?

Kognitiva funktionsnedsättningar

Huvudsakligen omfattar detta aktiviteter som att tänka, förstå och tolka sin omgivning samt inlärning och minne. Kognitiva svårigheter är inte samma sak som intelligens. En person med kognitiva svårigheter kan ha problem med ett eller flera av dessa funktioner.

Läs mer

Därefter, vad kan en kognitiv funktionsnedsättning vara?

En kognitiv funktionsnedsättning innebär att hjärnan inte kan ta emot, lagra, bearbeta eller plocka fram information som den förväntas kunna göra. En kognitiv funktionsnedsättning kan vara medfödd, men kan också komma av exempelvis en hjärnskada från en olycka eller får ett sjukdomsfall. Dessutom, vad är kognitiva diagnoser? Det kan till exempel vara neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning eller hjärnskada efter olycka eller stroke. Kognition handlar om hjärnans förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information. Det kan i sin tur leda till svårigheter att lära och utvecklas.

Vilka kognitiva sjukdomar finns det?

Kognitiva sjukdomar

  • Alzheimers sjukdom (hjäss- och tinningloberna skadas)
  • Frontotemporal demens FTD (pann- och tinningloberna skadas)
  • Lewy body sjukdom (skadan finns i hjärnans vita substans)
Vad är en annan benämning på kognitiva funktionsnedsättningar? Att ha en intellektuell funktionsnedsättning innebär att ha svårt att förstå och lära sig vissa saker. Det finns olika grader av intellektuell funktionsnedsättning. Bra rutiner och hjälpmedel kan göra vardagen lättare. Intellektuell funktionsnedsättning kallas även utvecklingsstörning.

Vad är en Handi?

Handi är en hjälpmedelserie som stödjer personer som har kognitiv funktionsnedsättning med tidsplanering och struktur i vardagen. Vilka är de vanligaste funktionsnedsättningarna? De vanligaste neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna är ADHD, ASD/Asperger syndrom, Tourettes syndrom och Tvångssyndrom-OCD. Även relaterade tillstånd som till exempel dyslexi och språkstörningar kan ses som neuropsykiatriska.

Vilket stöd kan någon med kognitiv funktionsnedsättning behöva?

Du kan behöva kognitivt stödjande hjälpmedel om du har svårt med sådant som handlar om minne och koncentration. Det kan till exempel handla om att planera din tid, att läsa eller att hitta i din omgivning. Kommunikationshjälpmedel kan hjälpa dig om du har svårt att tala eller uttrycka dig. Vilka olika symtom grupper kan man se vid kognitiv nedsättning?

Det finns en rad olika symtom på kognitiv nedsättning som kan ses hos olika personer. Några av de vanligaste symtomgrupperna är:
Problem med korttidsminnet Problem med de exekutiva funktionerna (t.ex. planera, organisera, fatta beslut) Språkliga funktionsnedsättningar (t.ex. svårigheter att förstå eller använda ord) Visuo-spatiala funktionsnedsättningar (t.ex. svårigheter att navigera eller använda verktyg) Problem med uppmärksamhet och koncentration Ändringar i humör eller beteende (t.ex. depression, ångest, irritabilitet).

Därmed, vad menas med kognitiv?

Kognitiv avser de mentala processer som är involverade i att förvärva, lagra och använda kunskap. Dessa processer omfattar perception, uppmärksamhet, minne, resonemang och beslutsfattande.

By Arondell

Är det olagligt att bo där man inte är skriven? :: Hur gör man ett eget spel gratis?
Användbara länkar