Hem > V > Varför Läser Man Inte Böcker?

Varför läser man inte böcker?

Man pratar ju ofta om att ungdomar läser mindre och mindre, att det är så svårt att motivera ungdomar till att läsa. Istället för en bok blir det ofta TV-tittande, TV-spel, dataspel och film.

Läs mer

Följaktligen, hur mycket ska man läsa varje dag?

En kvart om dagen är, precis som namnet säger, en metod som ska sporra dig som förälder att läsa för ditt barn varje dag. Läs för ditt barn minst 15 minuter varje dag (det är regelbundenheten, inte tiden som är det viktiga) och dokumentera läsupplevelsen tillsammans med ditt barn i läsdagboken. Vilka olika Lässtrategier finns det när och hur använder man dem? Förutsäga: att förutse textens eller obekanta ords innehåll eller syfte. Att ha idéer om vad som kanske kommer senare i texten skapar förväntningar och förstärker upplevelsen av innehållet. Närläsning: att läsa noggrant ord för ord. Hjälper att förstå både huvudinnehållet, detaljerna och nyanserna i texten.

Med detta i åtanke, hur kan lässtrategier påverka läsförståelse?

Skolforskningsinstitutet (2019) beskriver lässtrategier som medvetna och strategiska handlingar som läsaren tillämpar för att kontrollera och reparera sin förståelse av en text. Lässtrategier handlar inte bara om att kunna dem utan även veta hur de tillämpas och används i arbetet med en text. Vilka strategier har du när du läser nya ord du inte kan sedan tidigare? Det finns flera olika sätt att utreda betydelsen:

Att läsa om avsnittet och leta efter ledtrådar i texten. Att söka information i bilderna. Att läsa vidare och se om det kommer en förklaring. Att jämföra med andra ord, eller dela upp ordet om det är sammansatt.

Därefter, hur har läsandet förändrats över tid?

Med bättre utbildning, en förbättrad ekonomi och mer fritid blev läsningen vanligare under 1900-talet, även om den skönlitterära läsningen fortfarande inte ökade markant. Det skedde inte förrän den senare hälften av 1900-talet, och under 2000-talet läser 30% av befolkningen fortfarande i princip aldrig skönlitteratur. Följaktligen, varför läser ungdomar mindre idag? Forskningen visar att det är viktigt att barn tidigt får tillgång till litteraturen och får träna sig på att gå in i andra människors tankar och skapa inre bilder. Barns och ungdomar läser allt mindre och svenska skolbarns läsförmåga har sjunkit sedan 1970-talet, visar en aktuell rapport.

Varför ungdomar ska läsa mer?

Läsförståelse är grunden för allt lärande i skolan och läsning är avgörande för att ge elever ett levande språk. För den som läser skönlitteratur får inte bara en upplevelse utan ett bättre språk, mer kunskap och en större förmåga till kritiskt tänkande. Hur påverkar läsning vår hjärna?

När vi läser aktiveras olika delar av hjärnan för att bearbeta informationen. De områden som berörs är bland annat den visuella hjärnbarken, som bearbetar den information vi ser, och språkområdena, som hjälper oss att förstå de ord som vi läser.
Läsning aktiverar också de delar av hjärnan som ansvarar för minnet och kritiskt tänkande. Detta innebär att läsning inte bara gör det möjligt för oss att få ny information, utan också hjälper oss att komma ihåg och förstå vad vi har läst.

Och en annan fråga, vad händer om man läser varje dag?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på en mängd olika faktorer, bland annat vad du läser, hur mycket du läser och hur länge du läser. Några potentiella fördelar med att läsa varje dag är dock att du utökar dina kunskaper, förbättrar ditt kritiska tänkande och din skrivförmåga och minskar stress. Dessutom har läsning kopplats samman med att minska risken för att utveckla Alzheimers sjukdom och demens.

By Chansoo Paterson

Hur påverkas barn av läsning? :: Vad krävs för att kunna läsa och förstå en berättelse?
Användbara länkar