Hem > V > Vilka Sitter I Granskningsnämnden?

Vilka sitter i Granskningsnämnden?

Ledamöter: justitierådet Dag Mattsson (ordförande) bankjuristen Ulrika Hansson. journalisten Clas Barkman.

Läs mer

Vad är myndigheten för press radio och tv?

Myndigheten för press, radio och tv beslutar om tillstånd, avgifter och registrering, utövar tillsyn över tv-sändningar, beställ-tv, sökbar text-tv och ljudradiosändningar samt beslutar i frågor om utgivningsbevis. Vad är Mediastöd? Allmänt om stöd till medier

Det finns två former av ekonomiskt stöd som nyhetsmedier kan söka - presstöd och mediestöd. Dessa ekonomiska stöd från staten finns för att främja en mångfald av nyhetsmedier både på en nationell och lokal nivå samt stärka närvaron av medier även i svagt bevakade områden i landet.

Följaktligen, vilka får mediestöd?

Det finns två former av stöd inom presstödet - distributionsstöd och driftsstöd. För att kunna få presstöd behöver tidningen uppfylla en rad kriterier. Ett av grundkraven för att kunna få presstöd är att det är en tidning som ges ut regelbundet, minst en gång per vecka, och har minst 1 500 betalande prenumeranter. Man kan också fråga vem granskar på tv? Granskningsnämnden prövar om innehållet i radio- och tv-sändningar följer de regler som finns i sändningstillstånden och radio- och tv-lagen. En sådan granskning kan ske på myndighetens initiativ men främst görs den genom att vi får in anmälningar från dig som radiolyssnare eller tv-tittare.

Man kan också fråga vad säger radio och tv-lagen om hur radio och tv verksamheten i sverige ska bedrivas?

Radio- och TV-lagen (SFS 2010:696) är en lag i Sverige som reglerar sändning av TV-program och ljudradio. Tillstånd att sända ges av regeringen om sändningarna finansieras med tv-avgift och i övrigt av Myndigheten för radio och tv. Tillstånden kan förenas med villkor. Med hänsyn till detta, vilka statliga myndigheter finns i sverige? År 2021 fanns 458 myndigheter i registret enligt följande fördelning:

  • Statliga förvaltningsmyndigheter: 249 st.
  • Myndigheter under riksdagen: 5 st.
  • Statliga affärsverk: 3 st.
  • AP-fonder: 6 st.
  • Sveriges domstolar samt Domstolsverket: 83 st.
  • Svenska utlandsmyndigheter: 112 st.

Vem kan få utgivningsbevis?

Sedan 2003 kan en innehavare av en databas få grundlagsskydd för databasen genom att ansöka om utgivningsbevis, så kallat frivilligt grundlagsskydd. Utgivningsbevis utfärdas av Myndigheten för press, radio och tv och gäller i tio år. Folk frågar också vad är psykologiskt försvar?

Det finns många olika sätt att besvara den här frågan, men ett sätt att tänka på psykologiskt försvar är som en mekanism som människor använder för att skydda sig mot psykisk smärta. Detta kan yttra sig på ett antal olika sätt, till exempel genom förnekande, förträngning eller undanträngning. I princip kan allt som gör det möjligt för en person att undvika att möta en svår eller smärtsam verklighet betraktas som ett psykologiskt försvar.

Vilka får presstöd 2021?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på ett antal faktorer, inklusive organisationens specifika mål och målsättningar, vilken typ av pressstöd som krävs och tillgången till resurser. Några av de faktorer som kan påverka beslutet är organisationens storlek, budget och lokalisering, vilken typ av medietäckning som önskas samt personalens erfarenhet och expertis. I allmänhet är det dock troligt att större organisationer med mer resurser kommer att ha lättare att få presstöd än mindre organisationer. Dessutom kommer organisationer som är belägna på stora mediemarknader eller som har en betydande medietäckning också att ha större sannolikhet att få presstöd.

By Ledda

Hur fungerar presstödet i Sverige? :: Hur spelar jag in på min iPhone?
Användbara länkar