Hem > V > Vad Menas Med Nätmobbning?

Vad menas med nätmobbning?

Cybermobbning är mobbning som sprids genom användningen av digital teknik. Det kan ske på sociala medier, tjänster för snabbmeddelanden, spelplattformar och mobiltelefoner. Det är upprepat beteende, vars syfte är att skrämma, irritera eller skämma dem som mobbningen riktas mot.

Läs mer

Vilka är mest utsatta för kränkningar på nätet?

Unga kvinnor mest utsatta för kränkningar

  • Andelen personer som utsattes för brott under 2020 har minskat till 20,2 procent från 22,6 procent, jämfört med 2019.
  • Kvinnor i åldersgruppen 16–24 år är mest utsatta för nätkränkningar och sexualbrott medan yngre män till större del är utsatta för misshandel och personrån.
Man kan också fråga hur många procent av sveriges befolkning blir mobbade? Det är 5,0 procent av männen i befolkningen (16–84 år) som uppger att de utsattes för trakasserier 2020, vilket innebär en liten minskning sedan 2019, då 5,2 procent utsattes. Bland kvinnor i befolkningen (16–84 år) är det 6,9 procent som uppger att de utsattes för trakasserier 2020.

Med tanke på detta, var förekommer näthat?

Tiden som tillbringas vid uppkopplade enheter och framför allt på sociala medier utgör en viktig del av våra sociala liv. Med detta följer naturligtvis vissa problem – inte minst med näthat och nätmobbning. Näthat är hat som sker på nätet. Precis som nätmobbning är mobbning som sker på nätet. Därefter, hur många blir mobbade i sverige 2021? Totalt har 20 920 barn och unga under tidsperioden 1 augusti 2020 till 1 juni 2021 svarat på frågor om trygghet på skolan samt förekomsten av mobbning och kränkningar. Insamlingen har genomförts via webbaserade och åldersanpassade enkäter där samtliga respondenter varit anonyma.

Med hänsyn till detta, hur många blir mobbade i sverige varje dag?

Varje dag mobbas 60 000 barn och ungdomar i Sverige i skolan. Det betyder att 1-2 barn per klass blir mobbade dagligen. Hur påverkas unga av näthat? Olika former av näthat kan få mycket allvarliga konsekvenser för en persons psykiska välbefinnande. Studier visar att de negativa upplevelser som uppstår vid näthat är förknippade med låg självkänsla, depression, social ångest och problem med skolgång.

Varför ökar mobbning?

Därför ökar mobbning

För oss är det uppenbart att detta ökar som en följd av samhällsproblem som ojämlikhet, en ökad polarisering och rasism. Det finns givetvis även fler skäl, som tex. lärarbristen, den generella skolmiljön och den ökade digitaliseringens baksidor. Det positiva är att kedjan av problem går att bryta.
Och en annan fråga, vilka konsekvenser har nätmobbning?

Det finns ett antal potentiella konsekvenser av nätmobbning. Offer för nätmobbning kan uppleva en rad olika känslor, bland annat ilska, frustration, sorg och ångest. De kan också uppleva fysiska symtom, t.ex. huvudvärk eller sömnproblem. I extrema fall har nätmobbning kopplats till självmord bland tonåringar.
Cybermobbarna själva kan också drabbas av konsekvenser. I vissa fall kan de bli bestraffade av skolan eller föräldrarna. I allvarligare fall kan de bli föremål för rättsliga åtgärder. Cybermobbning är ett brott i vissa jurisdiktioner, och förövarna kan åtalas.

Man kan också fråga hur många barn utsätts för nätmobbning?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga eftersom det kan bero på ett antal faktorer, bland annat barnets ålder, typen av nätmobbning och barnets individuella sårbarhet. Vissa uppskattningar tyder dock på att så många som ett av fyra barn kan utsättas för någon form av nätmobbning.

By Zelde Martinez

Hur sätter jag lösenord på mitt trådlösa nätverk? :: Hur många blir utsatta av nätmobbning?
Användbara länkar