Hem > V > Vad Innebär Vi Språk?

Vad innebär Vi språk?

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Språkets uppbyggnad kan delas in i tre områden. Form, innehåll och användning (Bloom, Lahey).

Läs mer

Med hänsyn till detta, vad klassas som ett språk?

Vad klassas som språk? Man talar om dialekter och språk. Ett språk är ett tungomål som används i officiella sammanhang och som dessutom är den grundsten som används i skrift. Dock är det viktigt att förstå att vissa språk faktiskt inte har någon skriftform utan endast är talade språk. Vad är syftet med språk? Att kunna uttrycka sig i tal och skrift är en förutsättning för att aktivt kunna delta i samhället och en demokratifråga. Förskolan ska sträva efter att lägga den första och därmed den viktigaste grunden för barns språkutveckling och genom att medvetet arbeta med språket kan vi skapa goda förutsättningar.

Vad innebär det att vara flerspråkig?

En stor del av jordens befolkning använder regelbundet flera språk. När en människa kan flera språk talar man om flerspråkighet eller ibland tvåspråkighet. Tvåspråkighet är lite otydligt, för det används ibland om personer som talar fler språk än två. Följaktligen, hur kan man beskriver språket i en bok? Det är alltid bra om du kan säga något om bokens språk i din analys. Vilka ord och meningar som har använts för att skildra de olika karaktärerna, miljöerna och temana kan ha stor betydelse för bokens uttryck - och hur du som läsare uppfattar verket.

Och därefter, vilken betydelse har språket för lärandet?

Språket är vårt främsta redskap för lärande. Det är genom språket vi kommunicerar, tar till oss ny kunskap och visar att vi förstått och vad vi har lärt oss. Det är genom språket vi kan kommunicera vad vi behöver för att komma vidare i vår utveckling och genom språket reflekterar vi över vårt eget lärande. Är språket makt? I totalitära stater kan språket utgöra ett verksamt maktmedel, men också i demokratiska samhällen utövas makt genom språket. Den som förfogar över politisk och medial makt kan också påverka språkbruket och prägla de samhälleliga diskurserna.

Därmed, hur blir ett språk ett språk?

Två villkor måste uppfyllas för att språket ska få ställning som nationellt minoritetsspråk. Det ska vara ett språk och inte en dialekt. Det ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär hundra år. Det är inte alltid så lätt att avgöra om ett språk svarar mot dessa kriterier. Man kan också fråga vad är en sexolekt?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan, eftersom det är en relativt ny term som ännu inte är allmänt använd eller förstådd. Vissa forskare anser dock att en sexolekt är ett språk eller en dialekt som i första hand används i sexuellt syfte, ofta för att kommunicera med potentiella eller aktuella sexpartners. Detta kan inkludera specifika ord eller fraser som används för att diskutera sex, flirt eller andra sexuella ämnen. Det kan också avse det sätt som människor talar till varandra under sexuell aktivitet, eller det sätt som de använder språket för att öka den sexuella njutningen.

Är ett antal språk?

Nej, ett nummer är inte ett språk. Ett språk är ett system av symboler och regler som används för kommunikation.

By McCafferty

Var går gränsen mellan språk och dialekt? :: Hur många ubåtar hade Sverige under kalla kriget?
Användbara länkar