Hem > V > Vad Kan Skolan Göra Mot Mobbning?

Vad kan skolan göra mot mobbning?

Är ditt barn utsatt för mobbning på förskolan och skolan? Då måste skolan uppfylla sin anmälningsskyldighet, utreda och åtgärda kränkningarna. Om inte skolan gör tillräckligt för att förhindra mobbningen kan du anmäla det till Barn- och elevombudet. Det är nolltolerans mot kränkningar och mobbning i skolan.

Läs mer

Vad ska man göra om man blir retad?

Du kan till exempel berätta för en lärare, skolkuratorn, skolsköterskan eller rektorn. Skolan måste direkt ta reda på vad som har hänt, och göra allt för att stoppa mobbningen. De ska också hjälpa mobbare att sluta mobba, eller polisanmäla om det som har hänt är brottsligt. Hur mobbar vuxna? Mobbning däremot handlar om kränkande och enkelriktade handlingar som drabbar en person. Första steget i mobbning brukar vara att en person blir ignorerad, kollegorna slutar hälsa och personen blir utfryst från samtal. Detta kan ganska snabbt eskalera till öppna förolämpningar och ironiseringar.

Följaktligen, vad gör man om ens barn blir utfryst?

Du frågar om vad ni kan kräva av skolan och när det gäller mobbning är svaret tydligt. En lärare som får reda på att en elev känner sig mobbad eller kränkt ska informera rektor, som i sin tur ska anmäla det till kommunen. De är skyldiga att omedelbart utreda det som inträffat och att vidta åtgärder. Vad är kränkande särbehandling exempel? Det är handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att man hamnar utanför socialt. Exempelvis kan det röra sig om nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden, sexistiska skämt eller att bli ignorerad, även digitalt.

När är det en kränkning?

Kränkande behandling kan till exempel vara nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden eller fysiska handlingar som slag, sparkar och knuffar, men kan även bestå av utfrysning eller hot. Kränkande behandling kan också förekomma på internet, till exempel på sociala medier. Man kan också fråga vilka är det som mobbar? Det kan bero på flera saker att du mobbar

Det kan också handla om att ni känner er osäkra när ni träffar personer som inte ser ut eller beter sig likadant som er. Du som mobbar kanske mår dåligt över något eller har låg självkänsla. Att vara taskig mot någon annan kan vara att sätt att känna sig överlägsen.

Hur kan man anmäla sin chef?

Du kan välja att vara anonym. Du behöver alltså inte lämna dina kontaktuppgifter. Om du lämnar kontaktuppgifter så kan vi komma att lämna ut uppgifterna om någon begär att få dem. Du är anställd på arbetsplatsen: Välj "Arbetstagares anmälan". Man kan också fråga vad är kränkande särbehandling av chef?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga, eftersom det kan bero på specifika omständigheter och sammanhang. Några möjliga exempel på kränkande särbehandling från en chefs sida kan dock vara att på ett orättvist sätt peka ut eller rikta in sig på vissa anställda för negativ eller bestraffande behandling, t.ex. genom överdriven kritik eller mikromanagement, samtidigt som han eller hon visar favorisering mot andra anställda. Den här typen av beteende kan skapa en fientlig arbetsmiljö och kan leda till känslor av ångest, stress och osäkerhet bland anställda som misshandlas. Om du känner att du utsätts för kränkande särbehandling av din chef är det viktigt att tala ut och diskutera dina bekymmer med HR eller en betrodd chef.

Kan man stämma sin arbetsgivare?

Generellt sett kan du inte stämma din arbetsgivare. Detta beror på att arbetsgivare är immuna mot stämningar från sina anställda. Det finns dock vissa undantag från denna regel. Om din arbetsgivare till exempel har kränkt dina medborgerliga rättigheter kan du kanske stämma dem. Om din arbetsgivare har orsakat dig fysisk skada kan du dessutom stämma honom eller henne. Slutligen, om din arbetsgivare har brutit sitt avtal med dig kan du kanske stämma honom.

By Weinrich

Vad är den tekniska utvecklingen? :: Vad heter Skrivtecknet?
Användbara länkar