Hem > H > Har Banken Rätt Att Spärrat Mitt Konto?

Har banken rätt att spärrat mitt konto?

Rimligtvis spärrar man bankkontot när det finns lagligt stöd och när kontoinnehavaren har begått brott som relaterar till användningen av bankkontot. Några sådana misstankar existerar inte och kommer heller inte att göra.

Läs mer

Kan det dras pengar från ett spärrat kort?

Trots att du spärrat ditt kort kan bedragarna ta ut pengar från ditt konto på flera olika ställen. Ditt bankkort är inte skyddat trots att du spärrar det. Bedragarna länsar kontot ändå. Följaktligen, kan banken ta pengar från mitt konto? Om någon utan medgivande tar pengar från ditt konto är huvudregeln att du inte ska behöva stå för något belopp själv. Men det finns vissa situationer där du riskerar att själv bli betalningsskyldig. Även om du blivit bestulen eller utsatt för bedrägeri kan du själv få stå för obehöriga uttag som skett från ditt konto.

Vad är en Överförmyndarspärr?

Pengar som betalas ut från försäkringsbolag eller genom arv till omyndig ska under vissa förutsättningar sättas in på överförmyndarspärrat konto. Det innebär att föräldrarna/förmyndarna inte kan ta ut pengarna utan samtycke från överförmyndarnämnden. Följaktligen, kan banken stoppa en överföring? Första tanken går ju säkert till banken, och att de kan hjälpa till att föra tillbaka pengarna. Men någon sådan juridisk rättighet har inte banken, varken för banköverföringar eller Swish. Det innebär att det inte går att "ångra sig" när du väl signerat en överföring.

Dessutom, vad händer om man ljuger för banken?

Svar: Om du fått lånet beviljat genom att ljuga kan du göra dig skyldig till bedrägeri, vilket är straffbart. För att det ska kunna ses som bedrägeri måste du ha gjort en handling som inneburit vinning för dig och skada för banken. Om banken kommer ta skada i detta fallet är dock oklart så länge du kan betala lånet. Hur kan man få tillbaka pengar vid bedrägeri? Om du har blivit utsatt för ett bedrägeri ska du kontakta polisen! Du ska också kontakta banken och göra en reklamation. Finns det möjlighet för banken att stoppa betalningar eller få tillbaka pengar via chargeback så kommer man att göra det. Tyvärr är möjligheten att få tillbaka pengar den vägen mycket liten.

Kan man avbryta ett reserverat belopp?

– Tekniskt sett så är det ju bankerna som reserverar pengarna, så det faller sig ju naturligt att det är banken som kan hjälpa dig att släppa reservationen, säger Rudina Muliqi, jurist på Konsumentverket. – Men det förutsätter att bensinbolaget inkommer med underlag så att banken kan se vad kunden har handlat för. Hur kan kortbedrägeri gå till?

Kortbedrägeri kan ske på många olika sätt, men några av de vanligaste är skimning, kloning och förfalskade kort.
Skimning är när tjuvar använder en liten anordning för att fånga informationen på magnetremsan på ett kredit- eller betalkort. De kan sedan skapa ett duplikatkort med dina uppgifter och använda det för att göra obehöriga köp.
Kloning liknar skimming, men i stället för att använda en fysisk anordning för att fånga din kortinformation använder tjuvarna ditt kortnummer och annan information för att skapa ett duplikatkort.
Förfalskade kort är falska kredit- eller betalkort som skapas med hjälp av stulna eller falska kortnummer. Dessa kort kan användas för att göra obehöriga inköp.

Man kan också fråga vad händer om alla tar ut sina pengar från banken?

När folk tar ut sina pengar från banken har banken mindre pengar att låna ut. Detta kan orsaka problem för ekonomin eftersom det kan leda till en minskning av penningmängden. En minskning av penningmängden kan leda till inflation och högre räntor.

By Golter Doop

Vad innebär det att EU är en tullunion? :: Hur fungerar Dropbox?
Användbara länkar