Hem > H > Hur Skulle Man Kunna Förbättra Immaterialrätten?

Hur skulle man kunna förbättra immaterialrätten?

Möjligheter och sanktioner

En förutsättning för att en immaterialrätt ska vara värd något är att det finns ett intresse för andra att förfoga över det som är immaterialrättsligt skyddat. Det måste alltså finnas en marknad för att göra samma sak som det som är skyddat.

Läs mer

Med detta i åtanke, hur skyddar man sitt varumärke?

För att man ska kunna få ensamrätt till ett varumärke så måste det ha varumärkesskydd. Detta kan uppnås antingen genom registrering eller genom inarbetning. Det enklaste sättet är registrering, då man ansöker hos Patent- och Registreringsverket – PRV – om registrering av sitt varumärke. Hur länge gäller mönsterrätt? Som längst kan du ha ensamrätt till din design i 25 år. En designregistrering gäller i fem år räknat från ansökningsdatumet. När du ansöker första gången kan du välja att ansöka och betala för flera femårsperioder direkt. I Svensk designdatabas kan du se hur länge din registrering gäller.

Man kan också fråga vad skyddas av mönsterrätt?

Design skyddas genom registrering. När du registrerar din design, får du ett bevis på ensamrätt till designen och du kan förbjuda andra att utnyttja den. Det innebär att ingen annan exempelvis får tillverka, importera eller exportera produkter som designen ingår i eller används på. Vad är ett patentskydd? Patent är en ensamrätt på grund av vilken du kan förbjuda andra att yrkesmässigt utnyttja din uppfinning. Yrkesmässigt utnyttjande av en uppfinning avses till exempel yrkesmässig tillverkning, försäljning, användning och import av en produkt.

Med hänsyn till detta, kan man få ett nytt personnummer?

Skatteverket kan fastställa ett nytt personnummer för en person efter ändring av uppgift om födelsetid eller kön. Skatteverket kan även fastställa ett nytt personnummer när Socialstyrelsen fattat beslut om ändring av könstillhörighet eller efter dom eller beslut i utlandet avseende ändrad könstillhörighet. På motsvarande sätt, hur länge kan man ha sekretessmarkering? Sekretessmarkeringen gäller oftast i två år och kan förlängas.

Hur kan man dölja sin adress?

Mrkoll listar inte bara upp privatpersoners namn, adress och telefonnummer, utan även information såsom om de varit med brottsmål, när personen flyttade till adressen och vilka hen bor med. Du kan välja att dölja din fullständiga adress tillfälligt och telefonnummer tills vidare. Man kan också fråga hur många har skyddad folkbokföring?

Det finns ingen exakt siffra på hur många som har skyddad registrering, eftersom det inte finns någon central databas med uppgifter om alla registrerade varumärken. Däremot kan man räkna ut ungefärligt hur många som har skyddad registrering genom att titta på de senaste årens siffror från EUIPO, den europeiska myndigheten för immateriella rättigheter. EUIPO registrerar varumärken för hela EU, och enligt deras siffror har det under de senaste åren varit en kontinuerlig ökning av antalet registrerade varumärken. Under 2016 registrerades det totalt 3,1 miljoner varumärken i EU, och det är sannolikt att många av dessa varumärken också har skyddad registrering.

Dessutom, vill inte att min adress ska synas på nätet?

Det finns flera sätt att göra detta. Om du inte vill att din adress ska visas online kan du använda en säker e-posttjänst som krypterar din e-postadress. Detta innebär att din e-postadress kommer att konverteras till en kodad version som inte kan läsas av människor. Alternativt kan du använda en webbplats som anonymiserar din e-postadress. Detta innebär att webbplatsen kommer att visa din e-postadress som en kodad version som inte kan läsas av människor.

By Aramanta Schwarzenberg

Vilken typ av hårddisk är bäst? :: Hur översätter man en hel text?
Användbara länkar