Hem > V > Vad Är En Klockfrekvens?

Vad är en klockfrekvens?

Klockfrekvensen mäts i hertz (Hz) och anger hur många klockcykler per sekund som processorn hinner med. 2,0 GHz innebär två miljarder klockcykler per sekund. Säg att en processor har klockfrekvensen 2,0 GHz och kan göra en beräkning per klockcykel. Det innebär att den hinner med två miljarder beräkningar per sekund.

Läs mer

Därefter, hur fixar man sin cpu?

Vi rekommenderar att du laddar hem senaste versionen av Maxon Cinebench, som ger en bra indikation på ren cpu-prestanda. Slutligen behöver du ett stresstestprogram för processorn, för att se att allt i datorn fungerar stabilt på den nya klockfrekvensen. Varför ska man överklocka? Överklockning innebär att man kör en datorkomponent i en högre klockfrekvens än specificerat av tillverkaren. Detta utförs ofta av datorentusiaster med avsikt att höja datorns prestanda, för att till exempel hålla jämna steg med ökande systemkrav utan att behöva köpa ny hårdvara.

Varför tar det så lång tid att starta upp datorn?

Om du har många appar, program, webbläsare med mera öppna samtidigt kan det göra din dator långsammare. Den kan också gå långsammare om du har många webbläsarflikar öppna samtidigt. I så fall stänger du appar, webbläsarflikar och annat som du inte behöver och ser om det gör att datorn går snabbare. Varför hackar min dator? Är din dator seg och hackar emellanåt? Kontrollera om det är något program som lägger beslag på processorn, så att allt annat får stå tillbaka. Få saker irriterar mer än när en annars snabb dator plötsligt hackar och går i snigelfart bara för att ett visst program får för sig att ta över stora delar av processorn.

Följaktligen, vad heter ledningarna som går till och från processorn?

Processor är namnet på en funktion i datorn, kretsen är den konstruktion av halvledarkomponenter och ledningar som realiseras i processorn och chipp är den materiella produkten. Numera bygger man ofta flera processorer i samma chipp (kapsel). Man säger då om att chippet har flera kärnor. Vad är ett moderkort och vilka komponenter finns på detta kretskort? Moderkortet är den bit av datorns hårdvara som kan ses som "ryggraden" i en PC, eller mer lämpligt som modern som kopplar samman alla delar. Telefoner, surfplattor och andra små enheter har även de moderkort, men de kallas oftast kretskort istället.

Med detta i åtanke, hur ser jag hur många kärnor min dator har?

Tryck på CTRL + SKIFT + ESC för att öppna aktivitets hanteraren. Välj fliken prestanda för att se hur många kärnor och logiska processorer datorn har. Vad ska en CPU ligga på?

En CPU (central processing unit) bör vara på cirka 70-80 grader för att fungera optimalt. Detta är dock bara en allmän rekommendation och det finns inget exakt svar på frågan. CPU:n kan fungera bra även om den är något högre eller lägre i temperaturer, men det är alltid bäst att hålla den så nära rekommenderad temperatur som möjligt.

Är det svårt att starta upp en ny dator?

Det beror på vad du menar med "att starta en ny dator". Om du menar att installera operativsystemet på en ny dator, så är det inte särskilt svårt. Om du menar att använda en ny dator, så beror det på hur väl du känner till operativsystemet och hur väl du känner till de programvaror som du ska använda.

By Vaasta Bettman

Hur kan man få högre ljud på datorn? :: Vad har min dator för prestanda?
Användbara länkar