Hem > V > Varför Tillverkas Inte Kläder I Sverige?

Varför tillverkas inte kläder i Sverige?

I fabrikerna så syr ofta flera textilarbetare var sin del av plagget, exempelvis ärmar eller kragar. När ett plagg är klart så kontrolleras det och packas innan det transporteras vidare. Idag produceras nästan inga kläder i Sverige utan den största delen sys i länder där lönerna är betydligt lägre.

Läs mer

Man kan också fråga hur mycket tjänar en sömmerska i bangladesh?

I genomsnitt tjänade en sömmerska på en av H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh 123 dollar i månaden (ca 1130 kr), enligt HM:s egna siffror för 2020. Hur mycket tjänar en textilarbetare i Bangladesh? Deras lön ligger på 8 000 till 9 000 taka (motsvarande 650 till 730 kronor) i månaden. Men då arbetar de i genomsnitt 11-12 timmar per dag.

Folk frågar också vilka länder köper mest kläder?

Den globala jakten på billig arbetskraft

För länge sedan syddes kläder i Sverige, därefter sydeuropeiska länder, sedan Japan och Taiwan. I dag har masstillverkningen av kläder flyttat till länder som Bangladesh, Kambodja, Kina och Vietnam, där det finns gott om billig arbetskraft.
Vilka klädmärken är tillverkade i Sverige? Modeföretaget Dughult of Sweden i Göteborg grundades 2015 av Linda Jöfelt. Tanken är att erbjuda tidlöst mode för kvinnor med fokus på hög kvalitet och gedigen sömnad. Dessutom gör företaget det som många ser som en omöjlighet: plaggen tillverkas i Sverige.

Med tanke på detta, vad är klädindustrin?

Klädindustrin. Det krävs stora mängder energi, vatten, kemikalier och mycket arbete för att tillverka de kläder som vi kan köpa för en relativt billig peng hos de stora klädkedjorna. Enorma naturresurser krävs för att bistå vårt slit-och-släng- samhälle, vilket påverkar både miljö och människor negativt på många sätt. Med detta i åtanke, hur många timmar är det vanligt att textilarbetare i fabrikerna jobbar? Många jobbar 14 timmar om dagen, även om lagen bara tillåter 11 timmar (8 timmars arbetsdag plus max 3 timmar övertid, reds. anm.). Men trots övertiden räcker lönen sällan särskilt långt. Minimilönen låg i början av 2020 på 4800 kyat, eller 32 kronor, om dagen.

Hur mycket tjänar textilarbetare?

I de allra flesta länder som producerar våra kläder är den lagstadgade minimilönen långt under av det som anses vara en levnadslön. I Bangladesh är minimilönen för en textilarbetare 850 SEK per månad, och en levnadslön uppskattas till minst det dubbla (Källa: Global Living Wage, mars 2021). Med hänsyn till detta, hur kommer kläder från bangladesh till sverige?

Det finns flera olika sätt som kläder från Bangladesh kan ta sig till Sverige. Ett sätt är att de kan skickas med lastbil eller båt till ett hamnområde i Sverige, där de sedan kan lastas ombord på ett fartyg och fraktas till Sverige. Ett annat sätt är att de kan flygas till Sverige med ett lastplan.

Hur är arbetsförhållandena i Bangladesh?

Arbetsförhållandena i Bangladesh är mycket dåliga. Människor arbetar långa timmar under mycket svåra och farliga förhållanden för låga löner. Många barn arbetar också, och det är allmänt accepterat. Arbetare har ingen skydd mot farliga kemikalier och giftiga ämnen, och olyckor är mycket vanliga. Det finns också mycket lite förståelse för arbetarnas rättigheter, och fackföreningar är förbjudna.

By Colene Zanueta

Finns det en minimilön i Sverige? :: Är 40 000 en bra lön?
Användbara länkar