Hem > V > Vad Tjänar Mackarna På Bensinen?

Vad tjänar mackarna på bensinen?

Hur stora är intäkterna på drivmedel på en medelstor mack i en medelstor stad? – Spannet är stort men en genomsnittsstation säljer ungefär 2,5 miljoner liter per år (bensin och diesel). Räknat på ett literpris på 14 kronor blir intäkten i genomsnitt 350000 kronor per år.

Läs mer

Med tanke på detta, hur kommer bensinen till macken?

Var kommer mackens bensin ifrån? Från underjordiska tankar vid varje bensinstation. Bensinpumparna som kunderna tankar ifrån pumpar upp bensinen från de underjordiska tankarna och mäter samtidigt noga mängden bensin. Hur många mackar finns det i Sverige? Sedan slutet av 90-talet har antalet servicestationer, alltså bensinstationer som har butik och erbjuder service, minskat rejält. År 1998 fanns över 2000 stationer, idag är siffran nere på runt 800. Även antalet automatstationer minskar.

Därmed, hur många bensinstationer finns det i sverige 2021?

Det finns i Sverige drygt 3000 bensinstationer (2022), en minskning från omkring 4.000 1968 och omkring 12.800 1939. Bensin såldes från början som en sidoverksamhet till försäljning av andra varor. Den möjligen första bensinstationen i Sverige öppnades 1902 i Borlänge av färghandlaren Algot Tapper. Hur mycket omsätter en bensinmack? Enligt branschorganisationen Svensk Bensinhandel gör en mack i genomsnitt 60 000 kronor i vinst. På ett år. – Och då har de en omsättning på 40-50 miljoner kronor, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel.

Dessutom, vart kommer ordet mack?

Varifrån kommer ordet mack? Svar: Det är bildat av initialerna till namnen på dem som ägde det första bolaget med mackar i Sverige: Mathiasson, Andersson, Collin och Key. Vilket land kommer bensinen ifrån? Bensin är ett mestadels fossilt drivmedel som oftast tillverkas av råolja. Råoljan kommer framförallt från Norge, USA, Nigeria och Ryssland. Andelen biodrivmedel i bensin ska öka. Sommaren 2021 höjdes andelen etanol från fem till tio procent.

Vad händer om man tankar med bilen igång?

Tankställen är vidare klassade som farligt område och man ska därför också av den anledningen stänga av motorn och inte låta den gå på tomgång. Diskutera: Står din bil på tomgång då du tankar? Med detta i åtanke, vilka bensinmackar finns i sverige?

Det finns flera olika bensinstationer i Sverige. De flesta av dessa är drivna av stora bolag såsom Shell, Statoil, Preem och Circle K. Dessa bolag har ofta flera olika stationer i olika delar av landet. Därför är det lätt att hitta en bensinstation nära dig, oavsett var du befinner dig i Sverige.

Och en annan fråga, var kommer ingos olja ifrån?

Ingos olja kommer från en oljeborrning i Norge. Oljan är först och främst rik på kolofonium och linolsyra. Dessa ämnen är naturligt förekommande i oljan och ger den dess unika egenskaper.

By Glinys Roskam

Är det samma bensin på alla mackar? :: Hur räknar man ut procent i Excel?
Användbara länkar