Hem > V > Vad Innebär Det Att Ha Upphovsrätt?

Vad innebär det att ha upphovsrätt?

Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till.

Läs mer

Får jag kopiera text ur en bok in i en uppgift om jag anger källa?

De får inte kopieras. Citaträtten gör att det är tillåtet att citera ur ett upphovsrättsskyddat dokument som du hittat på webben (på internet), förutsatt att det sker i enlighet med god sed och endast i den omfattning som motiveras av ändamålet. Källan måste anges noggrant och citatet får inte vara för långt. Och en annan fråga, vad kallas ett konstnärligt verk i 4 delar? En tetralogi (ibland felaktigt kallad kvadrologi) är en sammanhållen grupp av fyra verk inom något konstnärligt område. Ordet är belagt i svenska språket sedan 1811 och kommer från grekiskans "tetra" (fyra) och "logos" (lära).

Vad får man göra med andras verk?

Även översättningar och bearbetningar av någons verk till annan konstform eller teknik omfattas av det upphovsrättsliga skyddet. Det vi kan säga generellt är att det är tillåtet att inspireras av någon annans verk, men inte att plagiera. Och en annan fråga, hur skickar man in en bok till förlag? Försök att presentera dig som Författaren, inte som vilken person som helst. Idag är det ofta en fördel om författaren är aktiv på sociala medier, lägg gärna till länkar till Facebook- och Instagramkonto om det är kanaler som du tror kan vara attraktiva för förlaget och boken.

Vilka förlag ska man skicka till?

Skicka absolut inte till alla förlag på en gång

För det första finns det förlag som aldrig kommer att vilja ha ditt manus, hur bra det än är. Försök att i första hand skicka till förlag där du tycker att din bok passar (mer om det under nästa punkt).
Vem bestämmer hur mycket pengar en skola ska lägga på läroböcker varje år? Det är kommunen som ser till att skolan följer skollagen och de regler som finns för skolan. Det är också kommunen som bestämmer hur mycket pengar varje skola får.

Folk frågar också får jag kopiera min egen text från en gammal inlämningsuppgift för en ny text?

Om du lämnar in en text som mer eller mindre är identisk med någon annans, så kan detta betraktas som fusk. Om examinationen sker i form av regelrätt grupparbete är ni som arbetat tillsammans gemensamt ansvariga för inlämningsuppgiften eller examensarbetet. Man kan också fråga får du sno och använda en bild som du hittar på internet?

Det finns ingen enkel svar på den här frågan. I allmänhet är det inte tillåtet att stjäla och använda en bild som man hittar på internet. Detta eftersom bilderna ofta är upphovsrättsskyddade och det är olagligt att kopiera och använda dem utan tillstånd. Det finns dock vissa undantag, till exempel om bilden är fri från upphovsrätt eller om man har fått tillstånd från upphovsmannen att använda den.

Och därefter, hur skriver man ut copyright?

Det finns olika sätt att trycka upp en copyright-meddelande. En vanlig metod är att använda en färdig tryckt etikett som placeras på varje kopia.

By Ginzburg

Hur kan man skicka en stor fil? :: Vad betyder en medalj?
Användbara länkar