Hem > V > Vilka Olika Typer Av Skuldebrev Finns?

Vilka olika typer av skuldebrev finns?

Skuldebrev kan delas upp i enkla skuldebrev, som är ställda till en specifik namngiven person ("viss man") enligt 26 § SkbrL, och löpande skuldebrev enligt 11 § SkbrL. Namnet på de senare kommer från att de är avsedda att kunna löpa, dvs överlåtas fritt mellan personer.

Läs mer

Kan man sälja ett skuldebrev?

Ett enkelt skuldebrev är ställt till en viss person. Det går även att sälja ett enkelt skuldebrev men det är svårare eftersom då måste långivaren underrättas/informeras om detta. Köparen av skuldebrevet behöver även kunna uppvisa kvitto för att kunna kräva betalning enligt skuldebrevet. När kommer skuldebrevet? När banken sedan beslutar att du får ta lånet får du skriva på ett skuldebrev. Det innebär att banken har gått igenom din ekonomiska situation och anser att du kan betala tillbaka pengarna. Tänk på! När du har skrivit på skuldebrevet är lånet beviljat.

Vilka typer av skuldebrev finns det enligt lag om skuldebrev?

Två typer av skuldebrev

  • Enkla skuldebrev. Enkla skuldebrev används vanligtvis om långivaren och låntagaren känner varandra.
  • Löpande skuldebrev. Löpande skuldebrev används när långivaren vill ha ett skuldebrev som enkelt kan överlåtas till någon annan.
Vad är ett Orderskuldebrev? Orderskuldebrev är en form av löpande skuldebrev som är ställt till viss person eller order. Man namnger alltså borgenären och gör tillägget eller order.

Vilket skuldebrev är bäst för innehavaren?

Sammanfattningsvis – löpande skuldebrev är säkrare för dig som är borgenär (fordringsägare) medan enkla skuldebrev är säkrare för dig som är gäldenär (betalningsskyldig). Och en annan fråga, kan man överlåta ett enkelt skuldebrev? Tanken med enkla skuldebrev är att de inte ska överlåtas, däremot så är det möjligt men endast då gäldenären informerats om detta. Ett löpande skuldebrev är till skillnad från enkla skuldebrev avsedda för att säljas eller ges bort och överlåtas fritt.

Är skuldebrev bindande?

Skuldebrevet är ett bindande avtal och därför en trygghet både för både låntagaren och den som lånar ut pengarna. Om det endast finns ett muntligt avtal blir det svårt att bevisa vad som egentligen gäller om en tvist om villkoren skulle uppstå. Vad kan göra ett skuldebrev ogiltigt?

Det finns flera saker som kan göra ett skuldebrev ogiltigt. Det första är om skuldebrevet inte är skriftligt. Det andra är om skuldebrevet inte är undertecknat av den person som lovar att betala pengarna. Det tredje är om skuldebrevet inte är daterat. Den fjärde är om skuldebrevet inte innehåller ett specifikt belopp som utlovats. För det femte om skuldebrevet inte är betalbart till en viss person. Det sjätte är om skuldebrevet inte kan betalas på ett visst datum.

Dessutom, vad händer med skuldebrev när man gifter sig?

När du gifter dig påverkas i allmänhet inte dina skuldebrev. Den enda gången som skuldebrev kan påverkas är om ni går igenom en skilsmässa, och då kan en domare eventuellt dela upp tillgångarna mellan dig och din make/maka.

By Christoforo Dimuzio

Är skuldebrev värdepapper? :: Hur ser man om ett batteri är laddningsbart?
Användbara länkar