Hem > V > Vilka Olika Typer Av Fullmakter Finns Det?

Vilka olika typer av fullmakter finns det?

Typer av fullmakter:

  • Ställningsfullmakt: se 10 § 2 st AvtL.
  • Meddelande till tredje man: se 13 § AvtL.
  • Kunggörelsefullmakt: 14 § AvtL.
  • Skriftlig fullmakt: 16 § AvtL.
  • Prokura: se även prokuralagen.
  • Toleransfullmakt (ej lagreglerad)
  • Kombinationsfullmakt (ej lagreglerad)

Läs mer

Måste en fullmakt vara undertecknad?

Det finns inga formella krav i avtalslagen som slår fast att en fullmakt måste vara bevittnad för att vara giltig. Men i många fall kan det ändå krävas att fullmakten är bevittnad och undertecknad av en eller eller flera personer. Och en annan fråga, måste en jurist skriva framtidsfullmakt? Ni behöver inte anlita en jurist för att upprätta en framtidsfullmakt utan det går alldeles utmärkt att göra det själva så länge ni är noga med att uppfylla alla formkrav.

Därefter, vad innebär lagen om framtidsfullmakter vem kan upprätta en och hur gör man?

Genom framtidsfullmakten tar fullmaktstagaren hand om fullmaktsgivarens ärenden när det i framtiden inte längre går att sköta dem själv. Fullmakten skrivs i förebyggande syfte och är ett alternativ till en god man eller förvaltare. Varje person och situation är unik. Vad är Anhörigbehörighet? Med så kallad anhörigbehörighet kan du hjälpa en närstående med vardagliga ekonomiska handlingar. Den som är närmast anhörig får sin behörighet direkt från lagen - du behöver inte ansöka om behörigheten eller registrera den någonstans och du behöver ingen fullmakt från den du ska hjälpa.

Med hänsyn till detta, hur många fullmakter får man ha?

Först och främst måste styrelsen innan stämman besluta att tillämpa §10 i den tillfälliga lagen (2020:198) om undantag vid stämmor, och besluta hur många fullmakter som ska tillåtas per deltagande person. Styrelsen kan välja ett fast antal, men det kan också vara obegränsat. På motsvarande sätt, hur kan en fullmakt se ut? Saker som alltid bör vara med i en fullmakt är:

Vem som är fullmaktsgivare och vem som är fullmaktstagare. Vad fullmaktstagaren har rätt att göra med fullmaktens stöd. Hur länge fullmakten gäller (Det går att ställa ut fullmakt utan tidsbegränsning men det rekommenderas inte) Underskrifter.

Med detta i åtanke, hur ser en generalfullmakt ut?

En generalfullmakt är en fullmakt som gäller brett och generellt. Den ger fullmaktshavaren behörighet att agera i fullmaktsgivarens namn i alla de angelägenheter fullmaktsgivaren själv har kapacitet att agera i. Vem ska ha fullmakten?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga. I allmänhet är en fullmakt (POA) ett juridiskt dokument som ger någon annan befogenhet att agera för din räkning i ekonomiska eller juridiska frågor. Du kanske vill ge en fullmakt till en betrodd familjemedlem eller vän, eller till en professionell person som t.ex. en advokat eller revisor.
Det finns olika typer av fullmakter, så det är viktigt att förstå vilka specifika befogenheter du ger till den person som du utser till din fullmakt. Du kan till exempel ge någon en allmän fullmakt som gör det möjligt för personen att hantera ett stort antal ekonomiska uppgifter för din räkning, eller en begränsad fullmakt som ger personen befogenhet att vidta specifika åtgärder, till exempel att underteckna ett kontrakt för din räkning.
Du bör också fundera på vad som skulle hända om du skulle bli oförmögen att fatta beslut för dig själv. I det fallet kanske du vill ge en fullmakt till någon som kan fatta ekonomiska och juridiska beslut för din räkning.
Det är viktigt att välja en person som du litar på kan agera i ditt bästa intresse och att noggrant granska alla fullmakter innan du skriver under dem. Du bör också förvara originaldokumentet på ett säkert ställe och ge kopior till den person som utsetts till din ställföreträdare samt till alla andra personer eller organisationer som behöver känna till fullmakten.

Följaktligen, kan man skriva en fullmakt själv?

En fullmakt är ett juridiskt dokument som ger en person befogenhet att agera på en annan persons vägnar. I de flesta fall måste en fullmakt undertecknas av den person som ger fullmakten och bevittnas av två andra personer.

By Paddie

Vem kan ha ställningsfullmakt? :: Kan man föra över pengar anonymt?
Användbara länkar