Hem > V > Vem Kan Ha Ställningsfullmakt?

Vem kan ha ställningsfullmakt?

Ställningsfullmakten grundas i någon slags avtal mellan huvudmannen och fullmäktigen. Ett exempel på ställningsfullmakt är arbetstagaren (fullmäktigen) som inom ramen för sin anställning/sin ställning har rätt att företräda arbetsgivaren (huvudmannen).

Läs mer

Kan en fastighet säljas med stöd av en framtidsfullmakt som inte uttryckligen behandlar försäljning av fastighet?

Om du och din bror äger huset tillsammans, har du rätt att sälja din andel i den även om din bror inte samtycker till försäljningen. Du kan även ha rätt att sälja fastigheten med hjälp av framtidsfullmakten. Det kräver emellertid att det anges i fullmakten att du har rätt att göra det. Vem ska förvara framtidsfullmakten? Framtidsfullmakten behöver inte registreras vid någon myndighet, bör förvaras på ett säkert ställe samt att fullmaktstagare/na har kännedom var den förvaras, skapa helst kopior.

Kan banken neka framtidsfullmakt?

I vissa fall kan banken neka någon att sköta bankärenden med en framtidsfullmakt. Exempelvis kan en fullmakt som löses in av fullmakthavaren en kort tid efter att fullmakten upprättades leda till att fullmakten inte godtas. Vem kan skriva framtidsfullmakt? Så skriver du en framtidsfullmakt

Fullmakten måste vara undertecknad av dig själv och bevittnad av två personer. Den person du ger fullmakten till får inte bevittna. Skatteverket har ingen specifik mall för hur en framtidsfullmakt ska se ut, men i den ska det framgå: att det handlar om en framtidsfullmakt.

Vem kan hjälpa till med framtidsfullmakt?

Med en framtidsfullmakt kan du själv välja vem eller vilka som ansvarar för dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut. Fullmakten är ett bra alternativ till en god man. Du kan upprätta fullmakten själv, online, eller ta hjälp av en jurist. Får barnbarn bevittna en framtidsfullmakt? Här gäller att framtidsfullmakten ska bevittnas av två vittnen och att dessa vittnen inte får vara närstående fullmaktsgivaren i bl a upp- eller nedstigande led. Inom den här kretsen ingår barnbarn som alltså inte får bevittna framtidsfullmakter (4 § lag om framtidsfullmakter, 10 kap. 4 § ärvdabalken).

Därmed, vem utfärdar anhörigbehörighet?

Du får behörigheten genom att beställa ett personbevis från Skattemyndigheten, med släktutredning som visar att du är närmast anhörig. Med anhörigbehörighet kan du, eller ni, genomföra enklare vardagsärenden som att betala räkningar eller föra över pengar mellan konton, ta med behörigheten till ett bankkontor. Kan jag ha mina föräldrars BankID?

BankID är en personlig och icke-överförbar elektronisk identifieringsmetod. Varje person som vill använda BankID måste gå igenom sin egen personliga registreringsprocess med sin bank för att få sitt eget unika BankID. Detta innebär att du inte kan använda dina föräldrars BankID, eftersom det är kopplat till deras personliga bankkonto och identifiering.

Därmed, kan jag betala någon annans räkning?

Svaret på denna fråga är tekniskt sett ja, du kan betala någon annans räkning. Det kan dock uppstå vissa komplikationer beroende på vilken räkning det rör sig om. Om räkningen till exempel gäller en tjänst som kräver ett avtal kan den person vars namn står på avtalet vara den enda som kan göra ändringar på kontot, till exempel lägga till eller ta bort en person från kontot. Dessutom kan räkningen behöva vara i den personens namn för att personen ska kunna få tjänsten. En annan komplikation kan uppstå om räkningen är för ett allmännyttigt företag, t.ex. el eller vatten. I vissa fall kan elbolaget kräva att den person vars namn står på kontot ska vara den som gör ändringar eller är den som betalar räkningen. Om du försöker betala någon annans räkning är det bäst att först kontrollera med företaget för att se om det finns några restriktioner.

By Stricklan

Hur många dagar tar det att föra över pengar? :: Vilka olika typer av fullmakter finns det?
Användbara länkar