Hem > V > Vilket Tryck I Kpa Har En Vätska Vid Kokpunkten?

Vilket tryck i kPa har en vätska vid kokpunkten?

Det som påverkar ett ämnes kokpunkt är dess ångtryck. Vid kokpunkten är ett ämnes ångtyck lika med det tryckt som atmosfären utövar på jordytan (ca 100 kPa). Därför kan gasblåsor bildas i en vätska.

Läs mer

Med hänsyn till detta, kan vatten expandera?

Vatten expanderar, men inte linjärt, med temperaturen. En badtunna fyller du på med 2m3 med vatten som har temperaturen 8oC. Du värmer upp vattnet till en behaglig temperatur på 38oC. Varför expanderar is? När vatten fryser till is tar det mer plats. Det beror på att vattenmolekylerna då bildar ett regelbundet mönster, det vill säga en kristall, där det finns tomrum mellan molekylerna. När isen smälter lägger sig molekylerna åter lite huller om buller.

Har is och vatten samma volym?

V is = 1000g/0,92 g/cm 3 ≅ 1087 cm 3 Isens volym är större än vattnets volym. Eftersom is har lägre densitet än vatten krävs det större volym för att komma upp i samma massa. Dessutom, hur fort fryser isen på en sjö? En tumregel som brukar användas är en tiondels millimeter tillväxt per minusgrad och timma. Tio minusgrader i tio timmar ger då en centimeter is. Under idealiska omständigheter växer isen betydligt fortare.

När fryser salt på vägen?

Med rätt proportioner salt/vatten förblir saltvatten flytande ner till 20 minusgrader. När man saltar vägar använder man inte så mycket salt utan ungefär tillräckligt för att hålla vägarna isfria ner till 12 minusgrader. Man kan också fråga varför fryser sötvatten snabbare än saltvatten? Baserat på det där experimentet borde saltvattnet ha en lägre specifik värmekapacitet. Vi kan nog vara ense om att de två lösningarna avger samma effekt och från grafen ser vi att temperaturen minskar lika snabbt i de två fallen. Kalla sötvattnets specifika värmekapacitet för cp1 och dess massa för m1.

Vilken temperatur fryser öl?

Öl fryser mellan 1-3 minusgrader, så vänta inte för länge när du väntar på något gott! Följaktligen, kan vin frysa till is?

Ja, vinet fryser. Vin består till största delen av vatten, och vatten fryser vid 32 grader Fahrenheit. Alkoholen i vinet sänker vätskans fryspunkt, så vinet fryser vid en lägre temperatur än 32 grader Fahrenheit. Vinets exakta fryspunkt beror på alkoholhalten i vinet.

På motsvarande sätt, vad är isens smältpunkt?

Isens smältpunkt är den temperatur vid vilken isen övergår från fast till flytande form. Vattnets smältpunkt är 0 grader Celsius (32 grader Fahrenheit).

By Howzell

Kan svenska företag använda Google Analytics? :: Kan vatten vara kallare än 0 grader?
Användbara länkar