Hem > K > Kan Vatten Vara Kallare Än 0 Grader?

Kan vatten vara kallare än 0 grader?

Vatten fryser normalt till is vid 0 grader Celsius. Men det är ett välkänt faktum att vatten faktiskt kan kylas ner långt under nollpunkten och fortfarande vara flytande.

Läs mer

När fryser vatten på Mount Everest?

Vattens fryspunkt: Rent vatten fryser till is eller smälter till vatten vid 0°C. Lufttrycket har i praktiken ringa betydelse för fryspunkten. Vid lågt lufttryck som på toppen av Mont Everest, är fryspunkten fortfarande runt 0°C. På motsvarande sätt, hur expanderar is? Vatten intar härigenom en särställning bland vätskor. Vid avkylning under 4°C utvidgar sig vattnet ända till 0°C och fryser till is, varvid volymen ökar med 9 %. Isens densitet är då 917 kg/m³.

Man kan också fråga när fryser sötvatten?

Havsvatten fryser vid ca 2 minusgrader och blir allt tyngre ner till den fryspunkten istället för att, som sötvatten, vara tyngst vid ca 4 grader. Därmed, vad menas med fryspunkt? SubstantivRedigera

Vatten har, vid normalt lufttryck och vid havsytan, en fryspunkt på 0°C. Temperaturen då ett fast ämne smälter till vätska är oftast densamma som fryspunkten.

Med detta i åtanke, vad händer med vatten vid 0 grader?

Vid normalt tryck fryser vatten vid 0 °C och kokar vid 100 °C. Vi säger att is är den stabila fasen av vatten under 0 °C och vattenånga är den stabila fasen av vatten över 100 °C. Trots att is är den stabila fasen vid låga temperaturer går det ibland att kyla vatten till temperaturer under 0 °C utan att det fryser. Med tanke på detta, vad är kokpunkten för vatten? Detta sker (oftast) vid 100°C. Vatten behöver dock inte koka för att kunna övergå till gasfas. Istället kan så kallad avdunstning ske, vilket innebär att vattenmolekyler övergår till Page 6 Kemikalendern: Månadstema Vatten och luft 5 www.moleclues.org/sv gasfas trots att temperaturen är under vattnets kokpunkt.

Varför fryser inte allt vatten i sjöarna till is på vintern?

Därför att vatten har högst vikt per liter, densitet, vid 4 grader celsius. Så är det inte för de flesta andra ämnen, de har högre och högre densitet ju kallare det blir ända ner till fryspunkten. Varför vatten kokpunkt sjunker när lufttrycket blir lägre?

Vattens kokpunkt är den temperatur vid vilken vattenångtrycket är lika med det atmosfäriska trycket. När det atmosfäriska trycket blir lägre blir vattnets kokpunkt lägre.

Kan vatten gå över 100 grader?

Ja, vatten kan bli över 100 grader varmt. Vatten kan existera i ett överhettat tillstånd där det värms upp till en temperatur över sin kokpunkt utan att koka. För att vatten ska nå ett överhettat tillstånd måste det först upphettas till sin kokpunkt och sedan upphettas ytterligare. När vatten är i ett överhettat tillstånd kan det nå temperaturer så höga som 200 grader. Om vattnet störs kan det dock snabbt koka och förvandlas till ånga.

By Menashem Habash

Vilket tryck i kPa har en vätska vid kokpunkten? :: Vilket ansiktsvatten är bäst?
Användbara länkar