Hem > V > Vad Innebär Myndigheternas Serviceskyldighet Enligt Förvaltningslagen?

Vad innebär myndigheternas serviceskyldighet enligt förvaltningslagen?

Det framgår av förvaltningslagen att myndigheter ska se till att kontakter med enskilda blir smidiga och enkla. En myndighet ska hjälpa den enskilde så att hen kan tillvarata sina intressen.

Läs mer

När en myndighet gör fel?

När du tycker att en myndighet har fattat ett felaktigt beslut i en fråga som rör dig, har du rätt att överklaga. Du kanske har ansökt om bilstöd hos försäkringskassan, men fått avslag. Kommunen nekar dig assistans eller så vill du invända mot ett beslut fattat av socialnämnden. Vilken praktisk och rättslig betydelse har det att handlingar diarieförs? Om allmänheten ska kunna använda sig av handlingsoffentligheten fullt ut, måste den kunna få överblick över de handlingar som finns hos våra myndigheter. Därför har myndigheterna en skyldighet att upprätta register över sina allmänna handlingar.

Man kan också fråga vilka myndigheter omfattas av arkivlagen?

Arkivlagen gäller arkiven hos myndigheterna - både statliga och kommunala sådana - samt hos vissa organ med myndighetsfunktioner. De grundläggande reglerna är gemensamma för alla dessa myndigheter och organ. Vissa bestämmelser gäller specifikt för de statliga myndigheterna och några specifikt för de kommunala. Vilka är grundkraven för att en handling ska vara allmän? Tre kriterier ska vara uppfyllda för att det ska röra sig om en allmän handling: Det ska röra sig om en handling enligt tryckfrihetsförordningen (TF 2:3) Handlingen ska förvaras hos myndigheten. Handlingen ska vara antingen inkommen eller upprättad hos myndigheten (TF 2:6 och TF 2:7)

Får en myndighet efterforska identiteten på sökanden och dennes syfte med begäran?

14 § tredje stycket TF får myndigheten nämligen efterforska vem den sökande är och vilket syfte han eller hon har med sin begäran bara i den utsträckning det behövs för att myndigheten ska kunna pröva om det finns något hinder mot att handlingen lämnas ut, t. ex. i form av sekretess (se a.a.). uppgifter). Vilka krav måste uppfyllas för att en handling ska få beläggas med sekretess? 3.1 Sekretessbelagda uppgifter

För att kunna sekretessbelägga uppgifter i en allmän handling måste det finnas grund i offentlighets- och sekretesslagen som man kan stödja sig på. Om det inte finns en para- graf i lagen att åberopa är handlingen offentlig (2 kap. 2§ TF, 8 kap. 1 § OSL).

När råder inte sekretess mellan myndigheter?

Sekretess mellan myndigheter

I de fall sekretess gäller för en uppgift, gäller sekretess inte bara mel- lan myndigheter och enskilda utan även mellan myndigheter och mellan självständiga verksamhetsgrenar inom myndigheter, vilket framgår av 8 kap. 1 och 2 §§ OSL. Huvudregeln är att sekretess gäller mellan myndigheter.
Man kan också fråga får man publicera domar på nätet?

Svaret på denna fråga beror på i vilken jurisdiktion domen meddelades. Vissa jurisdiktioner tillåter att domar publiceras online, medan andra inte gör det. I USA, till exempel, är de flesta domar offentliga handlingar och kan hittas på nätet.

Vem får lämna ut allmän handling?

Offentliga handlingar kan lämnas ut av allmänheten.

By Market

Måste man göra inventering? :: Är det värt att byta router?
Användbara länkar