Hem > V > Vilka Såser Finns Det?

Vilka såser finns det?

Det franska kökets fem grundsåser – såserna du bara måste känna...

  • Béchamel. Den här vita grundsåsen, redd på mjölk är en riktig klassiker.
  • Hollandaise. Hollandaisesåsen är en riktig klassiker till fisk.
  • Espagnole. Espagnolesåsen är en brun grundsås.
  • Sauce tomate.
  • Velouté

Läs mer

Vad är fransk sås?

Lär dig de 5 vanligaste franska såserna

  1. Béchamelsås. Denna vita sås är bland annat basen för ostsås, senapssås och löksås.
  2. Velouté Velouté är en av de enklaste franska såserna och serveras ofta till fisk, ångkokta grönsaker eller pasta.
  3. Sauce tomate.
  4. Espagnole.
  5. Hollandaise.
Hur gör man en bechamelsås? Gör så här
  1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.

Hur tjockare man till såsen?

Tillagning

  1. Blanda ca 1 dl av vätskan med allt vetemjöl i ett glas, burk, skål eller bringare - vispa tills klumpar löst upp sig.
  2. Koka upp resten av vätskan i en såskastrull med tjock botten.
  3. Vispa i redningen.
  4. Låt såsen eller stuvningen koka på låg värme under omrörning i minst 5 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar.
Hur reder man en sås med maizena? Val av maizena

Har du inte maizenaredning och röra ut i vätskan som du sedan häller i under omrörning i den kokande såsen till önskad tjocklek. För att reda med maizenstärkelse räknar man 1/2 msk till 1 dl vätska. Koka två minuter. Maizenastärkelse är glutenfri, laktosfri och vegan medan maizenaredning ej är det.

Vad gör man när Gravlaxsåsen skär sig?

Skär sig såsen kan man röra ner lite vatten eller mjölk. Eller rör ihop lite ny senap och droppa ner de skurna såsen under omrörning. Risken är dock inte speciellt stor. Olja kan bytas ut mot dubbla mängden majonnäs. Och en annan fråga, varför kan en mjölkbaserad sås skära sig? En mjölkbaserad sås skär sig för att mjölksockret separerar. Du kan ha haft för mycket vatten, mjölk eller grädde i såsen och kokat den för hårt. Så gör du: Skuren bearnaise/majonnäs/aioli/hollandaise: En skuren sås av den här typen är ganska enkel att rädda.

Dessutom, hur får man bort saltsmaken?

Om du exempelvis fått för salt sås eller soppa kan du koka en till två potatisar i soppan. Potatisen brukar ofta suga upp överflödigt salt. Det går även att ta i en nypa socker för att neutralisera smaken. Hur gör man om Vaniljsåsen skurit sig?

Om vaniljsåsen är skuren måste du tillsätta fler ägg i blandningen.

Med hänsyn till detta, kan man äta grädde med klumpar?

Ja, du kan äta grädde med klumpar. Klumparna skadar dig inte och grädden är fortfarande säker att äta.

By Bertrand Rauda

Hur kan man se sina vaccinationer? :: Hur fungerar efterfrågekurvan?
Användbara länkar