Hem > H > Hur Ska Hålet Se Ut Efter Tandutdragning?

Hur ska hålet se ut efter tandutdragning?

Hålet efter tanden

Hålet ser ut och känns som en grop ner i tandköttet. I första fasen av läkningsprocessen kan gropen ha en vitaktig färg. Med tiden kommer hålet att minska för att slutligen ha läkt ihop helt. Det är normalt att vara öm och uppleva svullnad i området efter en tandutdragning.

Läs mer

Varför dra ut tänder?

Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda. Då måste den tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel visdomständer som inte får plats. Därmed, hur läker en utdragen tand? Att dra ut en tand är en vanlig behandling. Ömhet och eventuell svullnad eller smärta bör avta och försvinna efter en dryg vecka. Håligheten som den utdragna tanden lämnar efter sig läker ihop på ytan efter omkring två veckor men för att hela håligheten ska läka helt och hållet kan det ta flera månader.

Vad händer om tandläkaren drar ut fel tand?

Förmodligen har du fått en nervskada i samband med att din visdomstand drogs ut. Nervskador är oftast övergående, men kan bli bestående även om det är ovanligt. Har inte känseln återkommit inom två år kan du ansöka om ersättning vid patientskada från är en patientförsäkring. Följaktligen, hur lång tid tar det att läka efter en utdragen tand? Vissa kan bli ordinerade att även skölja med bakteriedödande lösning. Vissa upplever att det luktar illa ur munnen efter att tanden dragits ut, det är inte farligt och går över när såret läkt. Efter drygt två veckor brukar den större delen av hålet läkt ihop, men det kan ta upp emot sex månader innan det läkt helt.

Man kan också fråga hur länge har man ont efter man har dragit ut en tand?

Värk och feber

När bedövningen släppt kan det göra ont och vara svårt att gapa och tugga. Detta är normalt. Efter större ingrepp kan du också få feber. Besvären brukar gå över på ett par dagar.
Måste man dra ut en död tand? Dra ut död tand

Det är mycket viktigt att inte behålla en död tand helt utan åtgärd, eftersom bakterierna inte slutar att gro. Det är så pass liten blodgenomströmning i käken vilket gör att immunförsvarsceller inte kan göra sitt jobb på samma sätt som i andra delar av kroppen.

Hur mycket kostar det att byta ut alla tänder?

I regel brukar en tand kosta någonstans mellan 20 000 – 30 000 kronor att ersätta, exklusive eventuella rabatter och bidrag från det statliga tandvårdsstödet. Om det rör sig om ett omfattande ingrepp där flera tänder måste ersättas blir priset vanligtvis billigare per tand. Kan man dricka alkohol när man har dragit ut en tand?

Ja, du kan dricka alkohol efter att ha dragit ut en tand. Det är dock viktigt att vänta tills den bedövande känslan från anestesin försvinner innan du dricker. Alkohol kan förstärka den bedövande känslan och få dig att känna dig mer påverkad än du egentligen är.

Folk frågar också kan man tugga med löständer?

Om du har falska tänder kan du tugga med dem. Det kan dock hända att dina falska tänder inte sitter lika bra som dina naturliga tänder och att du har svårt att tugga med dem. Om du har falska tänder bör du gå till din tandläkare för att se till att de sitter ordentligt.

By Samuele Nolette

Vad är levrat blod? :: Vad är ett fast sjömärke?
Användbara länkar