Hem > V > Vad Menas Med Ordet Linjer?

Vad menas med ordet linjer?

linje i ordbok från 1870

Betydelse: I matematisk mening: en längd utan bredd; äfven rak sträcka af likartade föremål, samlade sida vid sida utmed hvarandra.

Läs mer

Var en linje?

En rät linje kan beskrivas matematiskt med likheten y = kx + m där bokstäverna i formeln betyder följande. k är en konstant som motsvarar linjens lutning. Konstanten k kallas även riktningskoefficienten. m är en konstant som motsvarar y-värdet där linjen skär y-axeln. Hur vet man om en linje är vinkelrät? Vinkelräta linjer

Två räta linjer som bildar vinkeln 90∘ i sin skärningspunkt är vinkelräta mot varandra. Om två linjer är vinkelräta blir produkten av deras riktningskoefficienter, k1 och k2, lika med -1. Man kan alltså undersöka om linjer är vinkelräta genom att multiplicera deras k-värden.

Vad menas med att en linje är parallell?

Inom geometrin är två räta linjer parallella ifall vinkeln som bildas mellan dem är exakt 0 eller 180 grader. Vad är påtaglig? Betydelse: Säges om det, som är så tydligt, att det omöjligen kan missförstås.

Vad betyder att påstå?

Betydelse: Enständigt, med ifver och eftertryck fordra. Betydelse: Med fullt anspråk på visshet uttala ett omdöme, framställa en sats, yttra något såsom säkert och tillförlitligt. Hur räknar man ut KX? Räta linjens ekvation: y=kx+m

där k är linjens lutning (riktningskoefficient) och m talar om var linjen skär y-axeln. k-värdet fås alltid genom divisionen Δy/Δx, där Δy anger antalet steg vi ska gå uppåt och Δx anger antalet steg vi ska gå åt sidan. Ex.

Hur får man fram ett k värde?

Vi ska börja med att räkna ut linjens lutning, det vill säga k-värdet. Genom att ta två punkter och beräkna skillnaden i y-led mellan dessa och dividera med skillnaden i x-led mellan punkterna, så får vi k-värdet - hur mycket linjen lutar. Med tanke på detta, vad är ett funktionsvärde?

Ett funktionsvärde är ett värde som tilldelas en funktion. Värdet kan vara ett tal, en sträng eller en boolean.

Man kan också fråga Är vektorn parallell med planet?

Det finns några olika sätt att besvara denna fråga, men ett sätt att tänka på det är att betrakta vektorns punktprodukt med planets normalvektor. Om vektorn är parallell med planet kommer punktprodukten att vara lika med noll.

By Vento Gutierez

Hur är vinkelrät? :: Vilka delar ingår i ett Gantt-schema?
Användbara länkar