Hem > V > Vad Visar En Kassaflödesanalys?

Vad visar en kassaflödesanalys?

En kassaflödesanalys visar företagets in- och utbetalningar under en viss period, oftast räkenskapsåret. Men det kan också vara kvartalsvis eller vid en annan given tidsperiod. Vid beräkning av kassaflöde ska man bortse från bokföringsmässiga poster och helt koncentrera sig på de faktiska in- och utbetalningarna.

Läs mer

Därefter, Är likviditet och kassaflöde samma sak?

Med kassaflöde avses kontanter som strömmar in i och ut ur företaget, dvs. "flöde". Till skillnad från likviditeten ger kassaflödet dock inte i sig en tillförlitlig bild av företagets betalningsberedskap. Vad påverkar rörelsekapitalet? Definitionen på rörelsekapital kan variera beroende på hur likvida tillgångar beräknas och i så fall till vilken grad. Ur ett företags kassaflödesperspektiv blir omsättningstillgångarna något som påverkar kassaflödet negativt, eftersom dessa finansieras med likvida medel.

Vilka måste göra kassaflödesanalys?

Större företag/koncerner, enligt Årsredovisningslagens definition (80Mkr omsättning m.m.) i ÅRL 1:3, är skyldiga att bifoga en kassaflödesanalys i sin års- och/eller koncernredovisning medan mindre företag får lov att göra det frivilligt. Vem ska göra kassaflödesanalys? Större företag ska upprätta en kassaflödesanalys.

Vad är diskonterat kassaflöde?

På svenska blir detta diskonterat kassaflöde eller nuvärdesmetod för kassaflödesanalys. Metoden går i korthet ut på att man räknar ut ett pris på de förväntade framtida kassaflödena från en aktie. Man förvandlar framtida intäkter och uppskattar på så sätt ett nuvärde. Hur beräknas diskonteringsränta? Enligt IFRS skall diskonteringsräntan vid nuvärdesberäkningar anges före skatt då kassaflödena anges före skatt och utgöras av den riskfria räntan (tidsvärdet av pengar) plus en riskpremie i procent som motsvarar den risk som finns i den värderade tillgången eller skulden.

Hur räknar man diskonteringsränta?

Först uppskattas bolagets framtida kassaflöden och därefter ska dessa diskonteras till nuvärde. Exempelvis är ett kassaflöde på 100 kr idag värt 100 kr men samma kassaflöde om ett år är bara värt 91 kr till en diskonteringsränta på 10 % (100/1,10). Vilka intäkter påverkar kassaflödet?

Det finns tre typer av intäkter som påverkar kassaflödet: rörelseintäkter, investeringsintäkter och finansieringsintäkter.
Rörelseintäkter genereras från ett företags kärnverksamhet och omfattar sådant som försäljning, serviceavgifter och andra former av intäkter. Detta är den viktigaste intäktstypen när det gäller kassaflödet eftersom den direkt påverkar företagets förmåga att generera likvida medel.
Investeringsintäkter genereras från ett företags investeringar och omfattar sådant som ränteintäkter och utdelningar. Dessa intäkter kan ha en positiv eller negativ effekt på kassaflödet, beroende på hur investeringarna presterar.
Finansieringsintäkter genereras från företagets finansieringsverksamhet och omfattar sådant som ränteintäkter från skulder. Dessa intäkter har vanligtvis en positiv effekt på kassaflödet eftersom de utgör en inkomstkälla som kan användas för att täcka driftskostnader.

När är det lämpligt att styra på kassaflödet?

Det finns inget universellt svar på den här frågan, eftersom den lämpliga tidpunkten för att kontrollera kassaflödet varierar beroende på det enskilda företagets situation. I allmänhet är det dock tillrådligt att kontrollera kassaflödet när ett företag har ekonomiska svårigheter eller när det expanderar snabbt och behöver förvalta sina likvida medel noggrant.

By Charteris

Hur mycket är klockan om 15 minuter? :: Hur ser man kassaflöde?
Användbara länkar