Hem > V > Vilka Är De Två Vanligaste Företagsformerna Och Vad Är Den Stora Skillnaden Mellan Dessa?

Vilka är de två vanligaste företagsformerna och vad är den stora skillnaden mellan dessa?

Enligt svensk lagstiftning finns det flera olika företagsformer; de vanligaste är enskild firma eller enskild näringsidkare, handelsbolag, kommanditbolag som är en form av handelsbolag och aktiebolag. Den viktigaste skillnaden är att ägare av aktiebolag har ett begränsat ansvar för företagets skulder.

Läs mer

Varför ska man ha handelsbolag?

Ingen ränta i handelsbolag. – Bolaget får inte låna ut pengar till ägarna. Handelsbolag är ofta bättre för nystartade företag som ska ta ut föräldrapeng. Det beror på att föräldrapenningen baseras på en schablonlön för branschen oavsett hur mycket pengar ni har tjänat senaste året. Man kan också fråga vad innebär gränser för aktiekapitalet? Det högsta aktiekapitalet får vara max fyra gånger så stort som det lägsta aktiekapitalet. Tänk på att förhållandet mellan aktiekapitalgränserna och gränserna för antalet aktier ska vara lika. Skriv antingen det exakta antalet aktier eller det lägsta och högsta antalet aktier som är tillåtet.

Dessutom, hur många styrelseledamöter ska ett publikt respektive ett privat aktiebolag ha som minst?

Publika bolag skall ha en tudelad ledningsorganisation

I ett publikt bolag måste det finnas dels en styrelse om minst tre ledamöter, dels en verkställande direktör. I ett privat bolag räcker det med 1-2 ledamöter om minst en suppleant finns. Någon verkställande direktör behöver ej utses i privata bolag.
Måste aktiekapitalet vara pengar? För att starta ett aktiebolag krävs minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet behöver inte bestå av kontanter. Du kan också tillskjuta apportegendom, till exempel varulager eller inventarier som är till nytta för verksamheten.

Har kommanditbolag styrelse?

Bolagsmännen i ett kommanditbolag har ett avtal som säger att en styrelse ska leda företaget. En av bolagsmännen har enligt avtalet rätt att utse mer än hälften av styrelseledamöterna. Bolagsmannen är verklig huvudman. Det kan finnas fler verkliga huvudmän. Med hänsyn till detta, hur fördelas vinsten i ett kommanditbolag? Resultatet ska fördelas mellan delägarna enligt ett bolagsavtal, vilket kan vara skriftligt eller muntligt. Om avtal inte har upprättats ska resultatet fördelas enligt lagen om handelsbolag och enkla bolag. Det innebär att varje delägare tillgodoräknas dels ränta på insatt kapital, dels skäligt arvode för sitt arbete.

Med tanke på detta, Är ett kommanditbolag en juridisk person?

Kommanditbolag är en särskild form av handelsbolag. Kommanditbolag ska ha två eller flera bolagsmän som kan vara fysiska eller juridiska personer. Det finns inget krav på att ha ett stort startkapital eller att ha någon revisor. Kan aktiebolag vara komplementär?

Ja, aktiebolag (LLC) kan vara komplementärer i ett partnerskap. LLC:s används ofta som komplementärer eftersom de erbjuder ett begränsat ansvarsskydd för ägarna. Detta innebär att ägarna inte är personligt ansvariga för LLC:s skulder och åtaganden. Det finns dock vissa risker med att använda ett LLC som komplementär. Om LLC:n blir stämd kan till exempel ägarnas personliga tillgångar vara i fara. Dessutom kan LLC behöva registrera sig som ett partnerskap i vissa stater.

Därefter, hur beskattas ett kommanditbolag?

Ett kommanditbolag är ett affärsarrangemang där en eller flera delägare investerar kapital i ett företag medan en annan delägare förvaltar företaget. Delägarna är inte ansvariga för företagets skulder, och deras investering sker vanligtvis i form av ett finansiellt bidrag snarare än arbetskraft. Delägarna får ta del av företagets vinst, men deras förluster är begränsade till det belopp som motsvarar deras investering.

By Lucian Lakner

Kan inte logga in på mitt Google-konto? :: Vad heter ljudfiler?
Användbara länkar