Hem > V > Vad Räknas Som Andrahandskälla?

Vad räknas som andrahandskälla?

Sekundärkälla (alternativt särskrivet sekundär källa) är en term för källmaterial som åberopar, kommenterar eller bygger vidare på primärkällor. En sekundärkälla är inte ett slags bevis, utan en redogörelse av ett bevis. Sekundärkällor kan exempelvis vara monografier, reportage eller olika sorters artiklar.

Läs mer

Vad är sekundärkälla och primärkälla?

Användningen av primärkällor ökar dessutom textens trovärdighet och är särskilt viktig i samband med uppsatsskrivande. Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla. Vad är referat och Citatteknik? referat- och citatteknik. Syftet med att använda källor är att visa att du känner till den tidigare forskning som gjorts inom det ämnesområde du skriver om. Källornas funktion är bland annat att utgöra en utgångspunkt för det du skriver och fungera som stöd för dina resonemang.

Vad är skillnaden mellan primär och sekundär?

Primär- och sekundärkällor

Primärkällor utgörs av förstahandsinformation eller originaldata. Sekundärkällor (andrahandskälla) pekar tillbaka på en eller flera primärkällor. Sekundärkällor bygger vidare på primärkällor, t.
Man kan också fråga vad är beroende källkritik? Tendenskriteriet utgår från upphovsmannens intresse av att påverka opinionen.

Hur man kan bedöma vad som är korrekt om informationen i två olika källor skiljer sig åt?

Man kaninformationkällor

För att skilja bra från tvivelaktig information kan man kontrollera källans trovärdighet, tillförlitlighet, rimlighet och referenser genom att fundera på följande frågor:

  • Vem är avsändaren?
  • Varifrån kommer bilderna?
  • Vilka val har gjorts?
Vad betyder primära källor? En primärkälla ger förstahandsinformation om ett ämne. Det kan till exempel vara artiklar eller böcker som är skrivna av någon som presenterar en egen teori eller undersökning. Det kan också vara en föreläsare som talar om sina egna forskningsresultat.

Med detta i åtanke, vad innebär det att en källa är oberoende?

Att källorna är oberoende av varandra betyder att deras information inte uteslutande söker stöd för sina påståenden genom att bara referera till varandra, utan att var och en av källorna söker stöd i egen forskning och egna källor. Med tanke på detta, vad är skillnaden mellan primära och sekundära källor vilken är mest trovärdig och varför?

Den viktigaste skillnaden mellan primära och sekundära källor är att primära källor är förstahandsuppgifter medan sekundära källor är andrahandsuppgifter. Detta är viktigt eftersom det innebär att primärkällor i allmänhet är mer tillförlitliga än sekundärkällor. Detta beror på att det är den person som upplevde händelsen eller fenomenet som återberättar den, så det finns mindre utrymme för fel eller feltolkningar. Dessutom är primärkällor vanligtvis mer detaljerade än sekundärkällor eftersom de inte filtreras genom en annan persons tolkning.

Hur citerar man en person?

När du citerar en person ska du inkludera de exakta orden inom citationstecken och hänföra citatet till personen genom att inkludera dennes namn och titel. Till exempel:
"Jag är verkligen glad för festen i kväll", sa John, festens värd.

By Martinelli

Vad är skala 1 50 i verkligheten? :: Hur brukar man definiera mjukvara?
Användbara länkar