Hem > V > Vad Räknas Som En Inventarie?

Vad räknas som en inventarie?

En inventarie är ett större inköp för stadigvarande bruk, det vill säga – det ska användas i verksamheten och inte säljas vidare. En inventarie klassas som en anläggningstillgång i balansräkningen och kostnadsförs över tiden (årligen) genom avskrivning.

Läs mer

Med detta i åtanke, vilka är de tre kategorierna av anläggningstillgångar?

Anläggningstillgångar är inte en typ av tillgångar utan delas in i tre underkategorier. Dessa är immateriella tillgångar, materiella tillgångar och finansiella tillgångar. Vad är anläggningstillgångar? Anläggningstillgångar består av ett företags långsiktiga investeringar, vars totala värde inte kommer att omsättas under det pågående räkenskapsåret. Hit räknas också tillgångar utan något inneboende värde – exempelvis immateriella tillgångar – eller tillgångar utan fast förfallodatum, såsom fastigheter eller mark.

Därmed, vilka konton ingår i omsättningstillgångar?

Omsättningstillgångar bokförs på följande sätt:

  • Varulager – kontogrupp 14 (Lager, produkter i arbete och pågående arbeten)
  • Kundfordringar – kontogrupp 15.
  • Övriga kortfristiga fordringar – kontogrupp 16.
  • Interimsfordringar – kontogrupp 17 (Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter)
Dessutom, var är omsättningstillgångar? Omsättningstillgångar är tillgångar avsedda för omsättning eller förbrukning. Inom redovisning skiljer man mellan omsättningstillgångar och anläggningstillgångar. Till omsättningstillgångar räknas alla tillgångar som inte är anläggningstillgångar.

Hur mycket överavskrivningar får man återföra?

Då kan det vara intressant att känna till att överavskrivningar på inventarier kan lösas upp utan omedelbar beskattning. De flesta företag använder räkenskapenlig avskrivning. Företaget får då tillämpa antingen 30 % avskrivning på det skattemässiga restvärdet eller 20 % årlig avskrivning på anskaffningsvärdet. Med tanke på detta, när kan man återföra överavskrivningar? Blir årets beräknade ackumulerade överavskrivning däremot lägre än den som finns uppbokad från föregående år måste du återföra skillnaden till beskattning, dvs du minskar de ackumulerade överavskrivningarna [2150] och bokför motsvarande belopp som en intäkt [8850].

Hur mycket får man skriva av?

Det bokförda värdet för inventarierna ska vara lika med det värde du redovisar i deklarationen, det vill säga det skattemässiga värdet. Du får skriva av med högst 25 procent. Huvudregeln är att du får skriva av inventarierna med högst 30 procent av avskrivningsunderlaget. Folk frågar också vad är en markanläggning?

En markanläggning är en anläggning som används för att stödja markoperationer för luftfartyg. Detta kan innefatta saker som tankning, underhåll och lagring.

Hur avskriver man?

Om vi antar att du frågar hur man skriver av ett belopp i bokföringen finns det några olika sätt att göra det på. Den vanligaste metoden är att subtrahera beloppet från det konto som det ursprungligen debiterades på. Detta kommer att minska det totala beloppet på det kontot. En annan metod är att skriva av beloppet som en förlust i företagets resultaträkning. Detta minskar företagets totala vinst.

By Conlee

Vad är en Primärintressent? :: Hur beräknas nyttjandeperiod?
Användbara länkar